Edebiyatta Savaş ve Barış Atölyesi I
Çok kötü hava koşullarına karşın 14 kişinin katılımı ile Edebiyatta Savaş ve Barış Atölyesine başlandı.Önce tanışıldı. Biraraya gelenlerin sanat/okuma alışkanlığı,tutkusu ve geleneği fazla olan renkli bir grup olduğu görüldü
Böylesi bir Atölye’yi neden yapmayı düşündüğümüz ve nasıl ilerleyeceğimiz üzerine kısaca konuşuldu.
Savaş ve Barış’ı salt ilk bize çağrıştırdığı anlamda, silahlı mücadeleye dayanan durum ve ardından gelen süreç olarak algılamamamız gerektiği, bireyi ve toplumu hedef alan her türlü şiddetin uygulanmasının savaş olduğu, anatomik ve ruhsal bütünlüğü bozucu, bazen maddi bazen manevi nitelikte her hangi bir şiddetin uygulanmasının savaş olduğu, uyum, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile oluşan ortamın, insanın denge, sakinlik, huzur içerisinde olmasının ise barış olduğu konuşuldu.
Okumalarımızda bu söylemi, geniş anlamlı bir savaş ya da barış söylemini göz önüne almamızın gerekliliğine vurgu yapıldı.
Atölye için belirlenmiş kitaplar arasında görev dağılım yapıldı. Her arkadaş, bir kitap konusunda derinleşmek ve bizi yönlendirmek için seçimini yaptı. Elbette ki herkes seçtiğinin dışındaki kitapları okumakla yükümlü olduğu gibi söz söylemede de özgür.
Kitapların tartışma takvimleri aşağıdaki gibi:
· 16.02. H.E. Adıvar Sinekli Bakkal
· 02.03 Ö.Seyfettin Hikayelerden Seçmeler (Bomba öyküsü)
· 16.03. A.H.Müftüoğlu Çağlayanlar (Üzümcü öyküsü)
· 30.03. Y.K.Karaosmanoğlu Kiralık Konak
· 13.04. S.Ayverdi İbrahim Efendi Konağı
· 27.04. T.Buğra Küçük Ağa
· 11.05. E.Hemingway Çanlar Kimin İçin Çalıyor
· 25.05 L.Tolstoy Savaş ve Barış
· 08.06. A.H.Tanpınar Beş online casino nbso Şehir
İlk toplantıda bulunamayan arkadaşlar, bir sonraki toplantıda seçimlerini bildirebilirler.
Çağrı metninde de söylediğimiz gibi, atölyede okuduğumuz kitap hangi dönemde yazılmış ve hangi dönemi anlatmaktadır? Bu dönemin özellikleri nelerdir? Yazar nasıl bir söylem kullanmıştır (savaş ya da barış söylemi)? Dönemi içerisinde ve bugün nasıl değerlendirilebilir? Nasıl bir dünya tahayyül etmektedir? Savaşı ya da barışı ele alışındaki özellikler, aksaklıklar, saptamalar nelerdir? Bu gözlemlerin bugünkü karşılıkları nelerdir? Metin bugünün gençliği için ne anlama gelmektedir? gibi sorulara yanıt aranacak.
Kitap seçimi yapan arkadaşların kendi kitapları ile ilgili olarak katılımcıları böylesi bir tartışmaya hazırlamaları, diğer arkadaşların da bu gözle okutması konuşuldu.
Atölye’nin sonunda oluşacak bir metin çalışmasını kitap olarak yayınlatılabileceği ve raporlanarak Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilebileceği konuşuldu..
|