“Sizin Krizinizi Biz Ödemeyeceğiz”
10-11 Ocak’ta Paris’te “Küresel Kriz: Avrupa ve bölgesel çalışma ağları” toplantısı yapıldı. Toplantıya aralarında Attack Avrupa Çalışma Ağı, sendikalar, çevre, kadın, öğrenci, baskılara karşı, ve yoksulluğa karşı kurum temsilcilerinin olduğu 15 ülkeden 200 kişi katıldı. Toplantının amacı ekonomik krize karşı Avrupa sosyal hareketlerinin bir program oluşturmasıydı. Programın yanısıra eylemlerin koordine edilmesi, mümkünse Avrupa çapında bir eylem günü belirlenmesi toplantının amaçları arasındaydı.
Toplantının ilk gününde Gazze olayı tartışıldı. Dünyadaki savaş karşıtı hareketin bir kez daha önemli bir hale geldiği vugulandı. Öğleden sonra yapılacak eyleme çağrı yapıldı. Eylem bildiğiniz gibi binlerce insanın katıldığı oldukça çoşkulu bir eylem oldu
İlk bölümde Attack temsilcileri ve Alman sendikacıları ekonominin neden krize girdiğini anlattılar. Ekonomik krizin neoliberal politikaların sonucu olduğu, artık neoliberal politikaların yerini kriz politikaları aldığı anlatıldı. Bu politikaların ise direkt çalışanların, yoksulların, kadınların alehyine olduğu vurgulandı. Bu kriz kapitalizmin krizi, ama işverenler değil çalışanlara ödetiliyor dendi.
İkinci bölümde alternatifler ve değişim için imkanlar tartışıldı. Krize çözüm aranırken sendikacıların, çevrecilerin, kadınların durumları tartışıldı. Krizde ilk unutulan şeyin çevre olduğu vugulandı. Avrupadaki pek çok çevre kontrolünün azaltıldığı, fabrikalar, işyerleri sıkıntıda olduğu için çevreyi korumanın ikinci plana atıldığı anlatıldı. Zaten zor durumda olan dünyanın bu koşullarda insan yaşamına izin vermeyecek hala geleceği vurgulandı. Zaten ezilen kadın ve yoksulların hayatta kalma koşullarının gittikçe azaldığı da başka bir konuydu.
Bütün bunlara karşı Yunanistan ve Fransa’daki mücadelenin iyi bir başlangıç olduğu, diğer ülkelerde de benzer eylemlerin her an başlayabileceği vurgulandı. Daha sonra gruplara ayrılarak önümüzdeki süreçte neler yapılabileceği tartışıldı.
Birinci çalışma grubu ekonomik krizin nedenine ve çözümlerine alternatif yaratmaktı. Bu grupta kapitalistlerin krizi hepimizin yarattığı savına nasıl karşı çıkılabileceği tartışıldı. Krizin daha iyi anlatılması çözümün insanların yararına bir çözüm olması gerektiği iyice anlatılmalı dendi.
İkinci çalışma grubu krize karşı alternatif stratejilerdi. Burada avrupa çapındaki gösteri ve etkinliklerin koordinasyonu konuşuldu. İşverenlerin destek için devletten yardım isteyeceklerine, krizden çıkmak için gelirlerini kullanmaları önreriler arasındaydı.
Üçüncü çalışma grubunda alternatif eylemliliklerdi. 28 Mart’ta Londra’da başlayacak G20 toplantısını protesto etkinlikleri örgütlendi. İngiltere sendikaları, savaş karşıtlarıyla birlikte 28 Mart’ta bir miting düzenleyecekler. Avrupa çapında Londra’ya delege göndermenin yanısıra her yerde gösteri düzenlenmeye çalışılacak. 2 Nisan’da stop the war koalisyonunun çağırdığı direkt eyleme paralel tüm Avrupa’da gene eylemler yapılacak. Bu eylemler banka veya finans kurumlarının çevresinde örgütlenecek.
4 Nisan’da yapılacak “Nato dağıtılsın” eylemlerine destek verilecek. O hafta hem ekonomik krizekarşı hem savaş karşıtı eylemlerle sokaklar doldurulacak.
En son 29 Ocak’ta yapılacak Fransa’daki genel grevin her yere ilham vermesi konuşuldu. Toplantının sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak.