10 Mart 2013 – Küresel BAK Kampanya Çağrısı – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savaşın Yüzyılı Bitsin, Barışın Yüzyılı Başlasın!

safe_image.php2014 yılı, 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşının 100. Yıldönümü. Savaş ve Şiddet kültürünün egemen olduğu 20.yüzyılda, 1.Dünya Savaşının başladığı 1914 yılı önemli bir dönemeç olarak kabul edilir. Birinci Dünya Savaşında 1,8 milyar olan Dünya nüfusunun 600 milyonu doğrudan savaşla yüz yüze geldi, 70 milyon asker savaşa katıldı. Savaş ilk defa askerler arasında bir çatışma olmanın çok ötesine geçerek, sivil halkı doğrudan etkiledi, sivil halk savaşın içinde kaldı, hedef oldu. 1.Dünya Savaşında 24 milyon asker, 15 milyon sivil yaralandı, öldü veya kayboldu. İnsanlık tarihi o güne kadar daha büyük bir savaş görmemişti.Avrupa ve Asya’da devletlerin sınırları değişti, devletler yok oldu, yeni devletler ortaya çıktı, sömürgecilik tüm dünyaya yayıldı. Petrol bölgesi olan Ortadoğu doğrudan emperyalist ülkelerin denetimine girdi. Ortadoğu’da sınırlar tamamen emperyalist ülkelerin çıkarları için yeniden çizildi.

 Bugün Ortadoğu’da yaşanan pek çok sorunun kaynağı olan suni sınırlar 1.Dünya Savaşı sırasında, Sykes-Pico antlaşması ile 1915 yılında düzenlendi. Yine Ermeni soykırımı 1915 yılında oldu. İlk devletler örgütü Cemiyeti Akvam, 1.Dünya Savaşı sonunda kuruldu. Faşizmin devlet yönetimlerine gelmesi yine bu savaş sonrası gerçekleşti.

20.yüzyıl bir savaş ve şiddet yüzyılı olmaya devam etti. 2.Dünya Savaşında, Çin, Vietnam, Kore Savaşlarında, Filistin’de, Bosna’da, Afrika’da, İran’da, Afganistan’da, Irak’ta, Suriye’de milyonlarca insan öldü ve yaralandı. 10 yıl önce Irak ve Afganistan’daki işgal ve savaş Ortadoğu ve yakın bölgelerinde gündemin en önemli maddesiydi, bugün bu iki ülkeye Suriye eklendi. Günümüzde bu üç ülkede de her gün onlarca, yüzlerce insan ölüyor, yaralanıyor.

20.yüzyıl aynı zamanda dünyadaki savaş ve şiddet karşıtı hareketlerin de güçlendiği bir yüzyıl oldu. Vietnam savaşı sürecinde yükselen barış hareketi, 2000’lerdeki savaş karşıtı hareketlerle devam etti. Pek çok ülkedeki barış hareketleri dünyada barışın ve adaletin hakim olduğu bir kültürün yerleşmesi için mücadele etti.

Uluslararası barış hareketi barışçıl ve adil bir dünyanın kurulabilmesi, barış kültürünün inşa edilmesi için 2014 yılında 1.Dünya Savaşının 100. yılını değerlendiren bir dizi konferans ve toplantı yapacak. Saraybosna’da barışçıl ve adil bir kültürün kurulabilmesi için 6-9 Haziranda bir araya gelecekler. 2014 Uluslar arası Barış Kampanyasının başlıca temaları:

  • Barış ve Sosyal Adalet
  • Barışçıl ve Şiddetsiz bir kültür
  • Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Barış
  • Yüzleşme
  • Militarizm ve alternatifleri

1.Dünya Savaşının 100. Yılında yapılacak savaş karşıtı kampanyaya biz de Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak katılacağız. Kampanya boyunca savaş karşıtı panel veya etkinlikler düzenleyeceğiz.

Kampanya çerçevesinde 10 Mayıs’ta uluslar arası bir toplantı düzenlenecek.

Bu konferansta Türkiye’deki pek çok kişi için önemli olan dünyada büyük savaş denilen Birinci Dünya Savaşında neler olduğunu konuşacağız. Savaş öncesi, Osmanlı İmparatorluğunu savaşa sürükleyen olayları tartışacağız. Barışa son veren barış diye isimlendirilen savaşın sonundaki barış antlaşmalarını anlatacağız. Ama en önemlisi savaşın neden insanlar için yıkım olduğunu konuşup savaşsız bir dünya için neler yapabileceğimizi konuşacağız.


 


 


 


 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.