12 Nisan 2012 – “Askeri Harcamalar, İnsanlığa Zarar” Basın Açıklaması Metni– İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN ASKERİ HARCAMALARA KARŞI BİRLEŞELİM!

Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde askeri harcamalara karşı eylem ve açıklamaların yapıldığı bir gün. Biz de silahlanmaya ve militarizme karşı mücadele etmek için, devletlerin silahlanma politikalarıyla ilgili sırlarını ortaya çıkarmak için, neler olup bittiği hakkında farkındalık yaratmak için toplandık. Dünyada askeri harcama yapmak demek, silahlanmanın ekonomik, sosyal ve insani maliyetlerini halkın sırtına yüklemek demektir. 200 silah üreticisi şirket kârlarını arttıracak diye insanların dünyada daha güvensiz yaşaması ve bu kârların bedellerini yaşamları ile ödemeleri demektir.

Konuşmanın videosu: http://youtu.be/CXL05ofM4qc2010 yılında acil insani yardım gereken 7 ülkenin toplam talebi 305 milyon dolar iken en büyük silah üreticisi Lockheed Martin’in 2010 kârı bu rakamın tam 10 katı, yani 3.024 milyon dolardır.
Son on yıllık dönemde askeri harcamalar yüzde 50 artarak, dünyadaki toplam üretimin % 2,5’i olan 1.630 milyar dolara ulaştı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI)’nin yayınladığı verilere göre 1.630 milyar dolarlık askeri harcamanın %43’ünü 698 milyar dolarla ABD yapıyor. ABD’nin ulaştığı bu rakam onu izleyen 25 ülkenin askeri harcama toplamına eşittir.
NATO ülkelerinin savaş bütçesi toplamı 955 milyar dolar ve dünya bütçesi içindeki payı %62 oranındadır.

BÜYÜMENİN ARKASINDAKİ GERÇEK TABLO
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Nisan ayı başında Türkiye’nin 2011 yılı Gayri Safi Milli Hâsılasını (GSMH) 772 milyar dolar, büyüme oranını %8,5 olarak açıkladı.  Bu durumda Türkiye,  Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesidir.
Türkiye’nin durumuna bir de şu açıdan bakalım:
* Türkiye dünya askeri harcamalar listesinde 17,5 milyar dolarla 15. sırasındadır.
* Türkiye’nin askeri harcamalar toplamı son 5 yılda %40 artmıştır.
* Türkiye Gayri Safi Milli Hâsılasının % 2,4 ünü askeri harcamalara ayırmaktadır.
* Son 5 yılda 2 kat artarak toplam 8 milyar dolara ulaşan iç güvenlik harcamasını da askeri harcamalara eklediğimizde 2010 yılında toplam 24 milyar dolarlık bir askeri ve iç güvenlik harcaması yapıldığını görmekteyiz. Zorunlu askerlik nedeniyle 16 ay boyunca üretimden koparılan insanların ekonomik değerlerini eklediğimizde Türkiye’nin toplam üretiminin % 5’inin askeri ve iç güvenlik konularında harcandığını görmekteyiz.
* Türkiye’nin askeri harcamalarının GSMH’ya oranı, Fransa, İngiltere ve Yunanistan dışındaki tüm Avrupa ülkelerinin üzerindedir. NATO ortalaması olan %2 seviyesinin de üzerindedir.
* Türkiye vatandaşları, yıllık gelirlerinin 244 dolarını yani 440 TL. sini silahlanmaya ayırmaktadır.
* 2012 için belirlenen net asgari ücret 701 liradır.
* Türkiye silah ithal eden ülkeler içinde 15. sıradadır.
* Türkiye 2010 yılında silah alımı için 3,6 milyar dolar harcamıştır.
* Dünya silah ticareti içinde en büyük 200 firma içinde 2 Türk firması, Aselsan ve MKEK yer almaktadır.

SİLAHLANMA HARCAMALARI DÜNYAYI DAHA GÜVENSİZ YAPIYOR!
İnsanlık, savaş için günde 4.4 milyar dolar harcıyor ve yetkililer bunun güvenlik için olduğunu söylüyor. Son 10 yıla baktığımızda dünya daha güvenli bir yer olmuş mudur? Hükümetlerin en önemli görevi halkın yaşam seviyesini yükseltmek, kamu harcamalarında etkinlik sağlamaktır. Sizce son on yılda yaşam seviyemiz yükselmiş midir?
Türkiye’de halen silah alımı gizlilik gerekçesi ile Sayıştay denetimi dışında tutulmaktadır.  Yaratılan kaynaklarla, ödenen vergilerle silah alımları yapılmakta ve bunun bedelini ödeyenler bunun hesabını soramamaktadır.
Eğitime ve sağlığa sırasıyla % 3 ve % 4 bütçe ayrılan Türkiye’de askeri ve güvenlik konularına bu kadar bütçe ayrılması ve bu ayrılan bütçenin denetim dışı olması  çok tehlikeli bir yönetim anlayışıdır.

SAVAŞA DEĞİL, İNSANA BÜTÇE!
Bir devletin büyüklüğü beslediği orduyla, başka ülkelere yolladığı askerlerle, savaşa ve silahlanmaya ayırdığı bütçeyle değil, barışa ve insanına verdiği değerle anlaşılır.

* 149 Ülkenin analiz edildiği Dünya Barış Endeksi’nde Türkiye 128. sırada.
* Küresel Militarizasyon Endeksi’nde Türkiye 27. sırada.
İşte bu tabloyu değiştirmek için, savaşa değil insana bütçe diyoruz. Askeri harcamalar insanlığı harcıyor. Askeri harcamalara karşı birleşelim.

Kerem Kabadayı
ÇAĞIRAN KURUM VE İNİSİYATİFLER adına
Barış için Sanat Girişimi, Barış için Vicdani Red/ Kadın ve Vicdani Red, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Başkent Kadın Platformu Derneği, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, DÖH, DSİP, Düşünce Suçu’na Karşı Girişim, EDP, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, ICAN, Gökkuşağı Kadın Derneği, KAMER, Kürd Vicdani Red Hareketi, Info-Türk Vakfi, Kadın Dayanışma Vakfı, Katılımcı Avukatlar, Kaos GL Derneği, Küresel Eylem Grubu, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Sarmaşık Derneği, Sivil Değişim Derneği,  Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Sosyalist Kadın Meclisleri, Uçan Süpürge, Uluslar arası Baran Tursun Vakfı, Van Kadın Derneği, Yeşiller, Yüzleşme Derneği.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.