24-27 Haziran 2010’da İstanbul’da yapılacak altıncı Avrupa Sosyal Forumu’nun ikinci hazırlık toplantısı 13-15 Mart’ta Atina’da yapıldı. Cuma günü çalışma ağları toplantıları oldu. Cumartesi günü moderasyonu Yannis Alpmanis, Mine Sancı ve bir Fransız aktivist yaptı. Belem’de yapılan Dünya Sosyal Forumu, Çalışma ağları raporları, Mezopotamya Sosyal Forumu ve İstanbul 2010 hazırlıkları konuşuldu. Pazar günü moderasyonu Anastasia Theodorakopoula ve Yıldız Önen yaptı. Babels’in durumu, İstanbul 2010, ASF hazırlık toplantıları ve diğer konularda kararlar alındı.
Cumartesi ASF meclisi, Yannis Alpmanis’in yaptığı açılış konuşması ile başladı. Ardından Dünya Sosyal Forumu gündemine geçildi.
DSF üzerine Dünya Sosyal Forum Konsey üyesi Rafaella Bolini bir sunuş yaptı. Bolini’nin sunuşunun özeti:
“Belem’deki başarılı DSF’den sonra sosyal forumlar üzerine yapılan bitirilsin tartışmaları bitti. DSF 150 bin kişinin katılımı ile oldukça başarılı bir forumdu. 50 binden fazla genç kamplarda kaldı, tartıştı. Pek çok sol, ilerici, radikal kişi ve kurum foruma katıldı. Kapitalist sisteme kültürel ve politik alternatif öneren yerli halkın temsilcileri oradaydı. Forumun olumlu bir sonucu kurumlar ve sosyal hareketler arasındaki ilişkileri geliştirdi. Latin Amerika’nın beş bakanının katıldığı iki büyük toplantı oldu ama bu sosyal forumu egemenlikleri altına aldıklarını göstermez. Forum hazırlık süreçlerinde çalışma ağları çok iyi çalıştı. Bunu sürdürmek gerekiyor. Her zamanki etkinliklerin çakışması sorunu yaşandı. Ama bu sefer son gün gündüz tema meclisleri toplandı, öğleden sonrada sosyal hareketler meclisi bir araya geldi. Bu açıdan iyi bir deneyim yaşadık. Gelecek DSF, 2011’de Kenya’da yapılacak. Bu DSF’yi uluslar arası komiteyle örmemiz gerekiyor. DSF hazırlık komitesi herkese açıktır.”
Salondan söz alanlar Bolini’nin sunumunu geliştiren konuşmalar yaptılar. DSF sürecindeki başarıların ASF sürecinde kullanılması gerektiğinin altı çizildi. Çalışma ağlarının forumları örgütlemesinin önemi vurgulandı. Bazı konuşmacılar ise Başkanların katılmasını yanlış bulduklarını söylediler.
İkinci gündem maddesi çalışma ağlarının raporları ve önümüzdeki etkinlik takvimiydi.
Sosyal Forum Meclisine sunulan çalışma raporları aşağıdadır.
Eğitim Çalışma Ağı: Yedi ülkeden çeşitli aktivistler ve sendika temsilcileri katıldı. Avrupa’nın her yerinde okullara saldırı olduğu, eğitime ayrılan bütçenin kısıtlandığı, demokratik hakların teker teker geri alındığı söylendi. 28 Mart’ta ortak eylem kararı var. Çalışma ağı, eğitim üzerine bir bildirge hazırlıyor, bu bildirge milletvekili adaylarına yollanacak. Çalışma ağı herkese açık bir Avrupa Eğitim Meclisi toplayacak.
Savaş Karşıtı Çalışma Ağı: Gazze saldırısına karşı tüm Avrupa’da on binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıldı. Şimdi 3–5 Nisan’da Strasburg-Baden Baden’de yapılacak Nato karşıtı toplantılar ve gösteriler için hazırlıklar sürüyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden bu etkinliğe aktivistler katılacak. Ayrıca Yunanistan, Türkiye gibi ülkelerde 4 Nisan’da büyük gösteriler düzenlenecek. 1 ve 2 Nisan’da İngiltere’de G20 zirvesine karşı gösteriler düzenlenecek. Türkiye’de Obama’nın ziyareti sırasında 6-7 Nisan’da gösteriler düzenlenecek. Pragta da Obama ziyareti protesto edilecek.
Avrupa Bildirgesi: ASF dışında çeşitli inisiyatifler örgütledikleri toplantılarda Avrupa sosyal hareketleri tartışıyorlar. Bunlar ASF açısından sorun olmamalı. Avrupa bildirgesini ekonomik ve politik olarak yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Avrupa bildirgesinin web sitesinde çeşitli dillerden bilgiler mevcut. www.europe4all.org
Doğu Avrupa Genişleme Çalışma Ağı: Ekonomik kriz Doğu Avrupa’da daha keskin geçiyor. Doğu Avrupa çalışma ağı kriz üzerine bir bildirge hazırlayacak ve ASF e-mail grubuna atacak. İstanbul’da yapılacak ASF’de Doğu Avrupa çalışma ağı Doğu Avrupa Meclisi toplayacak. Bunun için İstanbul’da yapılacak ASF için güçlü bir dayanışma fonu toplanması gerekiyor.
Emek ve Küreselleşme Çalışma Ağı: Dünya Sosyal Forumuna katılan Emek ve Küreselleşme Çalışma Ağı sosyal hareketleri ve sendikaları birbirine bağlayacak çeşitli etkinlikler örgütlemeyi düşünüyor. Bunun için bir komite oluşturulacak ve Haziran’da bir meclis oluşturmak için çalışacaklar.
Kadın Çalışma Ağı: Kadınların ASF sürecindeki varlıkları oldukça sorunlu. 2010’da bir Dünya Kadın Yürüyüşü olacak. Büyük olasılıkla Avrupa’da bir otobüs Avrupa’da dolaşacak ve “Kadınlar krizi ödemeyecek” kampanyasını inşa edecek. Aynı zamanda gelecek ASF için bir örgütlenme süreci başlatılmasına karar verildi.
Kamu Hizmetleri Çalışma Ağı: Kamu Hizmetleri Çalışma Ağının hazırladığı bildirge üzerinden çalışmalar başlayacak. Daha hızlı ve etkili bir süreç için çalışılacak.
Önümüzdeki etkinlikler:
Anti-Nato zirvesi Strasburg-Baden Baden:
Bu sene Nato’nun 60. yılı 3-5 Nisan’da kutlanacak. Savaş karşıtları 3 Nisan’da zirvenin engelenmesi için barikatlar kuracaklar. Gösterilerin engelenmesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Şehirde yaşayanların bile hareket etmeleri kısıtlanıyor. Üniversiteler kapatılmaya çalışılacak.
4 Nisan’da Starsburg’da saat 13.00’de büyük bir gösteri hazırlanıyor. 3 ve 5 Nisan’da anti-Nato toplantıları ve forumu yapılacak. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden konuşmacılar savaş karşıtı hareketi tartışacak. 1 Nisan’dan itibaren kamplar kurulacak, gösteriler başlatılacak.
G20 – Londra
28 Mart – 5 Nisan Avrupa’da gösteri haftası olacak. 28 Mart’ta Londra’da ve Avrupa’nın bazı kentlerinde ekonomik krize karşı büyük gösteriler düzenlenecek. 2 Nisan’da G20 protestosu ve savaş karşıtı gösteri Londra’da yapılacak. Ayrıntılar için web sitelerine bakabilirsiniz. www.putpeoplefirst.org.uk, www.stoptehwar.org
G8 – İtalya
G8 zirvesi bu sene 8-10 Temmuz tarihlerinde İtalya’da Maddelena adasında yapılacak. Cobas ve alternatif sendikalar Anti-G8 gösterisi için 28 Mart’ta bir örgütlenme toplantısı yapacaklar. Maddelena adasına gidiş imkanı olmadığı için gösteriler başka bir yerde Olbia’da yapılacak. Ama orada gösteri olup olamayacağı henüz belli değil. İtalya’da solun durumuna göre karar verilecek. İtalyaların önerisi 8 Nisan’da Olbia’da forum, 9 Nisan’da Olbia’da büyük gösteri.
Filistin
30 Mart Filistin’le uluslar arası dayanışma günü. İsrail’in Gazze saldırısına karşı, gösteri, boykot ve protesto günü. Bu kampanyanın amaçlarından biri İsrail ile Avrupa hükümetleri ile askeri malzeme satışı yapan şirketlerin arasındaki savaş ve askeri anlaşmaların iptal edilmesi. DSF kararlarından biri İsrail ile iş yapan uluslar arası şirketleri boykot etmekti. Bu kampanyayı başlatmak için herkes kendi ülkesindeki koşulları değerlendirecek.
Mezopotamya Sosyal Forumu
MSF, Ekim 2009 tarihinde Diyarbakır’da yapılacak. MSF için onlarca kurum birkaç aydır hazırlıklara başladı. MSF, İran, Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerini de kapsayan bir forum olacak. Bu bölge hakkındaki sorunları tartışılacağı ayrı bir bölümü olacak. MSF, İstanbul 2010 için bir hazırlık süreci olacak. Diyarbakır ulaşımı rahat bir şehir, tüm Avrupalıları bu foruma bekliyoruz. Kürtçe dili İstanbul 2010’da kullanıldığı takdirde Kürtlerin ASF 2010’a katılımında bir artış olacaktır.
Üçüncü gündem maddesi 24-27 Haziran’da yapılacak İstanbul 2010du.
Sunumu TSF adına Tek-Gıda İş uzmanı Burcu Ayan yaptı. Sunumun özeti:
“TSF örgütlenme komitesi içerisinde pek çok sendika ve kurum var. Tüm kurumların büyük etkinlikleri örgütleme yetenekleri var. Hazırlık sürecinde çalışma grupları sosyal forumu örgütlemeye çalışıyor. Tüm çalışmalar demokratik bir şekilde sürdürülüyor.
ASF Bilgi Üniversitesinde yapılacak. 2000 kişilik bir amfi-tiyatrosu, onlarca odası var, ayrıca büyük toplantılar için çadırlar kurulacak. Atölyeler, meclisler, kültürel çalışmalar, koordinasyon odası ve bilgisayar odası düzenlenecek.
İki girişi var, Türkiye’den katılımı artırmak için giriş ücreti düşük tutulacak. Toplantılar Perşembe, Cuma 3 değişik zaman diliminde, Cumartesi, Pazar tek dilimde yapılacak. Kültürel etkinlikler 21.00-23.00 arası devam edebilecek.
Büyük odalarda 4-5 dil çevirisi yapılabilecek, küçük odalarda ardıl çeviri yapılacak. Cumartesi günü mitingden sonra büyük bir konser alanda veya Üniversitede yapılabilir.
Toplam harcama 600.000 euro gibi gözüküyor.
Belediyelerden henüz yardım istemedik, seçimleri bekliyoruz.
Kolaylaştırıcı grup 5 sendika ve odadan oluşuyor. 50 tane kurum örgütlenme komitesini oluşturuyor. TSF kolaylaştırıcı grup ihtiyacı duydu. Bu grup karar alma organı değildir. TSF’nin büyük toplantıları karar alma yeridir.”
ASF süreci üzerine tartışmalar şöyle özetlenebilir:
ASF hazırlık toplantılarının örgütlenmesi:
ASF hazırlık süreci demokratik bir şekilde sürdürülmeli. Sosyal hareketleri kapsamalı ve Porto Allegre deklarasyonuna uygun hareket edilmelidir. Malmö sürecinden sonra her şey açık bir şekilde yapılmalıdır. 5li sendika moderasyonu üzerine çok tartışma yapıldı. Sosyal hareketlerle sendikalar beraber mi çalışıyorlar diye soruldu. ASF sürecininin şeffaf olması ve herkese açık olması şartı bir kez daha vurgulandı.
ASF hazırlık toplantısına katılmayan inisiyatifler ve ASF dışında örgütlenen sosyal hareket toplantıları
Genel olarak ASF hazırlık toplantısına katılımın düştüğü vurgulandı. DSF’ye göre ASF 2010 çalışmalarının zayıf olduğu söylendi. ASF hazırlık toplantısında neden sokaklarda gösteri yapan sosyal hareketler yok dendi. Bunları nasıl katacağız? ASF dışında örgütlenen krize karşı gibi çalışma ağlarını ASF’ye nasıl bağlayacağız? Eskiden ASF’ye gelen hareketlerle, kurumlarla, yeni ortaya çıkan gruplarla nasıl bağlantı kuracağız gibi onlarca soru ve öneri geliştirildi.
Babels ve çeviri
Tercüme ASF’nin vazgeçilmez parçası. ASF 2010’da iki resmi dil olacak: Kürtçe ve Türkçe. Nasıl bir tercüme sistemi kullanacağımız da belirlenmeli. Malmö sonrası Babels çeviri çalışma ağı ile ilişkiler yeniden güçlendirilmeli.
ASF 2010 üzerine düşünceler
ASF 2010 sadece TSF’nin sorumluluğu değildir. Avrupa süreci olarak örgütlenmelidir. ASF’de Kürtlerin görülür olması gerekir. ASF’nin yapıldığı yerdeki bazı konuları öne çıkarma vaktidir. Türkiye’de Din, politika ve toplum, bir arada yaşamak gibi konular tartışılmalıdır.
Program en az üç ay önceden hazır olmalıdır.
Doğu Avrupa ülkelerine dayanışma fonu artırılmalıdır.
Pazar günü Cuma ve Cumartesi konuşulan konularda kararlar alınması için konuşmalar yapıldı.
Gelecek ASF hazırlık toplantıları
Üçüncü hazırlık toplantısı için Viyana düşünülüyor. Viyana için Leo Gabriel Avusturya’ya dönünce görüşmeler yapacak. “Hayır” cevabı çıkarsa Paris’te yapılacak. Üçüncü hazırlık toplantısı, 19-20-21 Haziran’da yapılacak.
Dördüncü hazırlık toplantısı Ekim’de Diyarbakır’da MSF süresince yapılacak. Örgütleyicisi MSF’dir.
Beşinci hazırlık toplantısı Berlin veya Budapeşte’de yapılacak. Bu öneriler daha sonra tartışılacak.
ASF hazırlık toplantılarını bir önceki hazırlık toplantısını yapan ülke, TSF ve o hazırlık toplantısını yapan ülke Babels temsilcisi ve Web sayfası temsilcisi ile birlikte örgütleyecek.
TSF birkaç ay içinde ASF e-mail grubuna bir rapor yazacak. Raporda üç soruya cevap verilecek:
- Neden ASF 2010 İstanbul’da yapılıyor? Politik gerekçeler
- ASF 2010 nasıl örgütlenecek, hangi methodlar uygulanacak?
- ASF 2010 hangi örgütler katılıyor.
Gelecek ASF hazırlık toplantısında ekonomi kriz üzerine konuşmak için vakit ayrılsın dendi.
G8’de ASF katkısı
İtalya’da 8-10 Temmuz’da yapılacak G8 karşıtı forumda ASF 2010 sunumu yapılacak. Çeşitli çalışma ağları meclisleri toplanacak.
Babels’in Malmö’den kalan alacağı
12.000 Euro borcun ödenmesi için TSF, Malmö’deki İskandinav komitesine bir e-mail atacak. Sonucunu ASF ile paylaşacak. Bu arada Babels ekibi ASF e-mail grubuna durumu anlatan bir e-mail atacak ve banka hesap numarası vererek para toplamaya başlayacak. İskandinav komitesi parayı verince toplanan para gelecek toplantılar için kullanılacak.
Gelecek ASF hazırlık toplantısında para hala toplanmamışsa ASF katılımcılarından para toplanacak.
Web sitesi
Web sitesi çalışanları katılamadığı için ASF e-mail grubuna e-mail atacaklar