Hrant Dink Parkı Basın Açıklaması
Kınaliada’daki çocuk parkının adı Belediye Başkanı ve Rakel Dink’in katıldığı basın açıklamasıyla “Hrant Dink Çocuk Parkı” oldu. Konuya ilişkin haberler aşağıdadır:
Hrant Dink Parkı açıldı / Turnusol – 13.09.201
Kınalıada sahilindeki çocuk parkının adı ‘Gazeteci Hrant Dink Çocuk Parkı’ oldu. Açılış törenine Adalılar, Hrant Dink’in arkadaşları ve Rakel Dink de katıldı.
Kendisi de bir Kınalıada sakini olan Hrant Dink’in adının bir sokağa ya da mahalleye verilmesi fikri, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’nun önergesiyle gündeme gelmiş ve meclis üyeleri desteklemişti. Tüm isim değişikliklerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçmesi gerektiğinden Dink’in adının isimsiz bir bölgeye verilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine Kınalıada sahilindeki Balıkçılar Kooperatifi’nin karşısındaki çocuk parkı gündeme geldi.
Parkın ‘Gazeteci Hrant Dink Çocuk Parkı’ ismiyle açılış töreni, Adalar ve İstanbul’dan gelen kalabalık bir katılımla 11 Eylül Cumartesi saat 13.30′da başladı.
HERMON: ‘TOPU ALİ’DEN ALDIK, AGOP’A ATIYORUZ’
Önce Adalar Belediye Başkanlığı Kültür danışmanı Rafi Herman bir konuşma yaptı: “Hrant Dink’in de bir yazısına konu ettiği gibi, yıllardır bu ülkenin bütün ders ve çocuk kitaplarında Ali, topu Ahmet’e at, Ahmet topu Ali’ye at denildi. Bir türlü topu Garo’ya, Agop’a at’ diye alışkanlığımız olmadı…”
Herman, sözlerine şöyle devam etti: “Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’nun önerisi ve tüm meclis üyelerinin işbirliğiyle bugün burada yaptığımız anlamlı açılışla şimdi hep beraber, topu Agop’tan aldık, Ali’ye atıyoruz. Topu Adalardan aldık. Hrant’a atıyoruz, maalesef kendi yokluğunda. Onun Adalar’a karşı büyük sevgisi, çocuklara karşı da özel bir sevgisi ve hassasiyeti vardı…”
RAGIP ZARAKOLU: ‘HENÜZ DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALDIRAMADIK’
Daha sonra Hrant Dink’in arkadaşlarından Ragıp Zarakolu bir konuşma yaptı. Açılış töreni için parkın girişine asılan Serap Çota’nın tablosunu işaret eden Zarakolu “Keşke Hrant bugün aramızda olsaydı ve teknesinde denizden balık çektiği şu tabloda olduğu gibi sevinçli ve neşeli görebilseydik onu” sözleriyle başladığı konuşmasında şöyle dedi:
“Değerli dostlar, bu vesileyle Hrant Dink’in nasıl yok edildiğini hatırlayalım. Ona ne olduğunu hiç unutmayalım ve bir daha asla diyelim. Onu öldürenlerin yargılandığı davayı izliyoruz. Sözde yargı onun anısını ve hepimizi yargılayan bir süreç olarak sürüyor. Sözde yargı ilerlemedikçe biz Hrant’ı düştüğü yerden kaldıramayacağız…”
Ardından bir konuşma yapan Adalı şair Ataol Behramoğlu, Hrant Dink ile sadece bir kez görüştüğünü belirterek, onun kendisine saldıran şoven çevrelere karşı onurlu ve insanca duruşundan çok etkilendiğini kendisiyle de paylaştığını söyledi. Hrant Dink Çocuk Parkı açılışında bulunmaktan büyük onur duyduğunu söyleyen Behramoğlu, bunu gerçekleştiren Adalar Belediyesini kutladı.
‘ÇOCUKLAR HRANT’IN DÜŞÜNCESİNİ GELECEĞE TAŞISIN’
Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ise konuşmasında törene katılan herkese teşekkür ederek başladı. Şöyle dedi:
“Bu parkın açılışı vesilesiyle bir acı olayı anmanın ötesinde bir dostumuzu, ada sevdalısını, yürekli ve herkesin gönlünde taht kurmuş bir insanı anıyoruz. Onun üzüntü verici olay sonucu hayatını kaybetmesi, Adalar’da derin bir travmaya neden oldu. Onun gibi değerli insanların isimlerinin Adalar’da yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz. Gazeteci Hrant Dink Parkı’nda oynayan çocuklar, onun ideallerini geleceğe taşısın diye onun adını veriyoruz. Biz Adalılar, burada birarada yaşıyor olmlaktan çok mutluyuz. Farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüyoruz. Ayrışma ve ötekileştirme düşünceleri asla taşımadık. Hrant Dink en kıymetli insanlarımızdan birisiydi. Onun hatırası önünde saygıyla eğilirken onun düşüncesine daha çok sahip çıkacağımızı belirtmek isterim…”
RAKEL DİNK: ‘NE MUTLU DOĞRULUK VE BARIŞ İÇİN MÜCADELE EDENLERE’
Son konuşmayı yapmak için kürsüye davet edilen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ise şöyle dedi:
“Bu tabelayı her görenin; ister çocuk, ister yetişkin olsun Hrant’a yapılan hakaret ve iftiraları, çektirilen acıları hatırlasın isterim. Bu tabelayı her görenin onun sevdiklerinden ayrılmasını hatırlamalarını isterim. Irkçılığın ve ayrımcılığın onu öldürdüğünü unutmamalarını isterim. Çünkü o zaman ‘o duygulardan’ nefret edecekler. Ona ve bize çektirilen acıları unutmasınlar. Hrant bize, ‘benim tek silahım samimiyetimdir’ demişti. Buraya ismi yazılan o samimi kardeşinizi hatırlayın. Ne mutlu doğruluk ve barış için mücadele edenlere der Tanrı. O öyleydi. Biz de o doğru insanlardan olalım…”
Konuşmaların ardından parkın tabelasını örten örtü Adalar Belediye Başkanı ve Rakel Dink tarafından kaldırılarak açılış alkışlar arasında yapıldı. Bu arada ‘Hrant için adalet için’ sloganları da atıldı.
Açılışa katılanlar arasında, Eşber Yağmurdereli, Gülten Kaya, Ali Topuz, Vecdi Sayar, İpek ve Oral Çalışlar, Nadire ve Tayfun Mater, Kemal Gökhan Gürses, Maral Jefroudi, Garo Paylan, Sibel Ayten ve Erdoğan Usta, Adnan Genç, Hasan Kayım, Yıldız Önen, Şenol Karakaş, Ferdan Ergut, Sezer Duru, Ayda Özlü ve Levent Çevik de vardı.
Güneşli bir sonbahar gününde parkta neşe içinde oynayan çocuklar, tören boyunca oyunlarına ara verip açılışı izlediler. Büyükler dağılırken elele tutuşup oynamaya devam ettiler.
Kınalıada Sahilinde Artık “Hrant Dink Çocuk Parkı” Var
BİA Haber Merkezi – 11.09.2010 / Berivan TAPAN
Hrant Dink’in “yazları sandalında balık tuttuğu” Kınalıada’da, adının verildiği çocuk parkının açılışında Rakel Dink “Bu tabelayı her görenin ister çocuk, ister yetişkin olsun ona yapılan hakaretleri, iftiraları, çektirilen acıları hatırlamasını isterim” dedi.
Öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in adı “yazları sandalında balık tuttuğu” Kınalıada’da, sahildeki çocuk parkına verildi.
Park açılışında konuşan Dink’in eşi Rakel Dink, “Bu tabelayı her görenin ister çocuk, ister yetişkin olsun ona yapılan hakaretleri, iftiraları, çektirilen acıları hatırlamasını isterim” dedi.
Resmi adı “Adalar Belediyesi Gazeteci Hrant Dink Parkı” olan parkın açılışına, Rakel Dink’in yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Ali Topuz, Hatice Farsakoğlu, Başkan danışmanı Agop Sarıyan, Eşber Yağmurdereli, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Nadire Mater, Tayfun Mater, Bülent Aydın, Feride Akovalı Aydın, Sezer Duru, Ayda Özlü Çevik, Levent Çevik, Yahya Akyel, Sue Marsh Akyel, Yıldız Önen, Gülten Kaya, Maral Jefroudi, Garo Paylan, Adnan Genç, Ferdan Ergut, Serap Güre, Nayat Karaköse, Serpil Çelik gibi siyasetçi, gazeteci ve aktivistler katıldı.
Rafi Hermon Atraks açılışta Hrant’ın “Yahu ders ve çocuk kitaplarında, ‘Ali, topu Ahmet’e at’ deniyor. Ama bir türlü ‘topu Garo’ya at, Agop’a at” demedik” sözlerini hatırlattı.
“Şimdi hep beraber, topu Agop’tan aldık, Ali’ye atıyoruz. Topu adalardan aldık Hrant’a atıyoruz ama maalesef kendi yokluğunda….”
Dink’in yakın dostu ve çalışma arkadaşı yayıncı Ragıp Zarakolu da “Keşke ismi verilmeseydi, keşke anıtı dikilmeseydi de Hrant aramızda olsaydı” diye konuştu.
“Onu hep Kınalıada’da sandalında balık tutan haliyle hatırlamak istiyorum. Onca belge ortaya çıkmasına rağmen hala Hrant’ı elimizden alanlara yönelik sözde yargı ilerleme sağlayamıyor. Böyle oldukça biz Hrant’ı kaldıramayız. Kavgamız devam edecek.”
Şair Ataol Behramoğlu da iktidarın Dink davasında aciz davrandığını söyledi.
“Uydurma çeteleri yaratarak Dink Davası’nda Türkiye bayrağı önünde, sanki o bayrak Hrant’ın da değilmiş gibi, onu kirleterek, fotoğraf çektiren katilleri yargılamaktan aciz bir iktidardır. Burada çocuklar oyun oynarken merak edecekler ve çok utanç verici bir olayı öğrenecekler, bunu da ileri kuşaklara taşıyacaklar.”
Park fikrinin mimarı CHP’li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da, “Bu acı olayı anmamızın ötesinde,bir dostumuzu, bir ada sevdalısını, yürekli ve herkesin gönlünde taht kurmuş bir insanı anıyoruz. Unutmamamız için, yeni kuşağın onun ismini, neler yapmak istediğini öğrenerek, geleceğe taşımaları için bu parka onun adını verdik” dedi.
Rakel Dink ise parkın açılışının kendisine neler hissettirdiğini anlattı:
“Eşimin doğduğu ve büyüdüğü ülkede ilk defa, küçük de olsa, çocukların parkı olması çok zarif bir düşünce… Bu tabelayı her görenin onun sevdiklerinden ayrılmasını hatırlamalarını isterim. Irkçılığın ve ayrımcılığın onu öldürmelerini unutmamalarını isterim. Çünkü o zaman ‘o duygulardan’ nefret edecekler.”
Gözyaşları içinde dinlenen konuşmaların ardından Dink ve Farsakoğlu alkışlar eşliğinde parkın açılışını gerçekleştirirken katılımcılar, “Hrant İçin Adalet İçin” sloganı attı.