Hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimlik Kürt işçilerini hedef alan ırkçı saldırılar gündemden düşmedi. Geçimlerini sağlamak için tarla ya da bahçelerde çalışmak üzere, çoluk çocuk hep birlikte Akdeniz, İç Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgelerine gitmek zorunda kalan aileler, gittikleri kentlerde kimliklerinden dolayı ırkçı saldırılarla yüz yüze kalıyor.
Önceki yıllarda Giresun, Samsun ve Konya kentlerinde yaşanan bu tip saldırıların örnekleri, bu yıl da Yozgat, Sakarya, Giresun ve Afyon’da yaşandı.
Mevsimlik işçiler ırkçı saldırılara uğruyor
Mardin’den mevsimlik işçi olarak fındık toplamak üzere Sakarya’ya giden işçiler, işverenleri tarafından darp edildi. Patron ve yanındakilerin, fiziki saldırının yanı sıra, işçilere “köpek sürüsü” ve “Siz burayı memleketiniz mi sandınız? Burası bizim” dedikleri öğrenildi. Sakarya’da iki yıl önce de bir baba-oğul Kürtçe konuştukları için silahla vurularak öldürülmüşlerdi.
Afyon’da ise Van Erciş nüfusuna kayıtlı inşaat işçilerine yönelik silahlı saldırı sonucu 25 yaşındaki Özkan Tokay yaşamını yitirdi. Aynı saldırıda iki işçi de yaralandı.
Giresun’un Görele’ye bağlı Çavuşlu Beldesi’nde geri dönüşüm işinde çalışan Kürt işçiler, ırkçı saldırıya uğradı. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafını paylaştığı bahanesi ile işçiler darp edildi ve memleketlerine geri gönderildi.
Temmuz 2020’de Mardin’den Yozgat’ın Çekerek ilçesine orman işçisi olarak çalışmaya giden Kürt ailelerin, izin alarak hazine arazisine çadır kurmalarına rağmen, yörede yaşayan 18 köy muhtarının ayakbastı parası istemesi sonrası tartışmalar yaşandı. Çekerek Kaymakamlığı “can güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek Kürt ailelerin Yozgat’ı terk etmesine neden oldu.
Güneydoğu’da işsizlik Türkiye ortalamasının iki katı
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle beraber mevsimlik işçilik yapmak zorunda kalan ailelerin sayısı giderek artıyor. Yaşadıkları illerde iş bulamayan insanlar, zorunlu olarak mevsimlik işçiliğe yöneliyor. Mevsimlik işçiler öncelikle Güneydoğu illerinden çıkıyor, çünkü bu illerdeki işsizlik, Türkiye ortalamasının iki katı. TÜİK’in yayınladığı istatistiklere göre, Türkiye’de işsizlik ortalama yüzde 13, ama Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 26.
Bu problemin bir de bölgeler arası eşitsizliği ortaya çıkaran bir yüzü var. Güneydoğu’da yüzde 25 olan işsizlik, Karadeniz bölgesinde yüzde 8.
Karadeniz bölgesi, fabrikaları ile bilinen bir yer değil, işsizliğin diğer bölgelere göre az olmasının en önemli nedeni, insanların yoğun olarak devlette çalışmalarının sağlanması. Yani AKP hükümetleri, yüksek oy aldıkları Karadeniz bölgesini, iş konusunda epeyce desteklemiş. Ama Güneydoğu Anadolu, hükümetlerin bu hizmetinden yararlanamamış. İşsizlik diğer bölgelere göre 2-3 kat daha fazla. Bu da mevsimlik işçiliğin neden Güneydoğu’da daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Irkçı saldırılar cezasız kalıyor
Mevsimlik işçilerin gittikleri yerlerde karşılaştıkları sağlıksız yaşam alanları, uzun ve güvencesiz çalışma saatleri gibi problemlere, son yıllarda bir de ırkçı saldırılar eklendi.
Bu saldırılarda yetkililer her defasında böyle bir olayın yaşanmadığını iddia ettiler, ama genellikle görüntüler ortaya çıktığında kabullenmek zorunda kaldılar. Irkçı saldırganları gözaltına aldılar. Ama yapılan saldırılara caydırıcı cezalar verilmesi gerçekleşmedi.
Bu tarz saldırganlara cesaret veren, özellikle yönetim yetkisine sahip olanların, farklı din, etnik kimlik veya cinsel yönelimden insanları ötekileştiren, toplumu kutuplaştıran ayrımcı tutumlarıdır.
Kürtlerin çalışması, dillerini konuşmaları, kimliklerine sahip çıkmaları saldırı sebebi olamaz. Bu ve benzeri tüm ırkçı saldırıların durması için saldırganlara yönelik cezasızlık son bulmalıdır. Irkçılık insanlık suçudur ve hak ettiği şekilde yargılama konusu yapılmalıdır.
(Marksist org)