TARİH YAPIN: MİSKET BOMBALARINI YASAKLAYIN
Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü olan 19 Nisan’da, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nin çağrısını desteklemek için saat 12.30’da Galatasaray Meydanı’ndaydık. Girişim adına Muteber Öğreten’in okuduğu basın açıklaması metnini aşağıda bulabilirsiniz:
TARİH YAPIN: MİSKET BOMBALARINI YASAKLAYIN!
Şu anda, dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce sivil toplum kuruluşu ile birlikte bizler de, başta çocuklar olmak üzere sivillerin ölümüne, yaralanmasına, sakat kalmasına neden olan misket bombalarının yasaklanması için alanlardayız.
Misket bombaları;
* Yüzlerce küçük bombacık taşıyan silahlardır. Karadan fırlatıldıklarında ya da havadan bırakıldıklarında, bu küçük bombacıklar, futbol sahası kadar geniş bir alana yayılır.
* Tıpkı karamayınlarında olduğu gibi asker-sivil ayrımı yapmazlar. İnsanların yaşadığı yerde ya da bu yerlerin yakınlarında kullanıldıklarında, çok sayıda sivilin de ölmesine ya da yaralanmasına neden olurlar.
* Küçük ve merak uyandıran şekilleriyle çocuklar için çekicidirler. Kurbanların üçte birini çocuklar oluşturuyor.
* Karamayınlarından daha karmaşık silahlardır. Atılan bombaların yüzde 25’inden fazlası patlamadan kalır. Güney Lübnan’da 1 milyondan fazla patlamamış misket bombası olduğu tahmin edilmektedir.
* Çatışmalar, savaşlar sona erdikten ve silahlar sustuktan sonra bile sivilleri öldürmeye ve yaralamaya devam ederler. 2006’da Lübnan’da ateşkes ilan edildikten sonra 6 ay içinde en az 200 sivil patlamamış misket bombaları yüzünden öldü ya da yaralandı.
* On yıllarca etkin olarak kalırlar. ABD’nin Vietnam Savaşı sırasında attığı misket bombaları nedeniyle, hala her yıl onlarca insan yaşamını yitiriyor.
Aralarında, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İsrail’in de bulunduğu onlarca ülke misket bombası kullandı. İnsan Hakları İzleme (HRW) tarafından hazırlanan uluslararası raporlarda Türkiye misket bombası kullanan ülkeler arasında yer alıyor.
Bütün ülkeler içinde en sık ve en fazla misket bombası kullanan ABD, Vietnam Savaşı sırasında on milyonlarca misket bombacığı yaydı.
İsrail ise kısa bir süre önce, Lübnan’da yalnızca üç gün içinde yaklaşık 4 milyon misket bombacığı attı.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 70’den fazla ülkenin stoklarında kullanıma hazır milyarlarca misket bombası bulunuyor.
Bu milyarlarca misket bombacığı kullanıldığı takdirde, karamayını krizinden çok daha kötü bir insani felakete yol açacaklardır.
Kabul edilemez bir şekilde sivillere zarar veren misket bombalarının üretimi, ticareti ve kullanılması yasaklanmalıdır.
Bugün dünyada, binlerce yaşamın daha mahvolmasını önlemek için, 250 sivil toplum kuruluşu ve 85 devlet, misket bombalarının yasaklanmasını öngören uluslararası bir sözleşme için çalışıyor. 2007’de Oslo’da başlatılan süreç, 19-30 Mayıs tarihleri arasında Dublin’de Misket Bombalarının Kullanımını, Üretimini ve Devrini Yasaklayan Sözleşme ile sonuçlanacak.
Bizler de hükümete sesleniyoruz:
Dublin’de Misket Bombalarının Kullanımını, Üretimini ve Devrini Yasaklayan Sözleşme’nin kabulü için ellerinizi kaldırın.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Göç_Der, Fiziksel Engelliler Federasyonu, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İHD İstanbul Şubesi, Küresel BAK, Küresel Eylem Grubu, Mazlum-der İstanbul Şubesi, SODEV, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Sakatlar Derneği, Barışa Pedal Grubu; Öğretim Üyeleri Derneği.