19 Ocak 2011 – 4 Yıldır Hrant Yok! – Basında Çıkan Haberler

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dört yıldır Agos’un önünde, adalet peşinde / BİA Haber Merkezi -19.01.2011

Hrant’ın Arkadaşları Agos gazetesi önünde ”4 yıldır yargı yok”, ”4 yıldır meclis yok”, “Hepimiz Hrant’ız” dövizleriyle toplandı. 2 saat süren anmaya katılan binlerce kişi, “Hrant için Adalet için” ve “Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla adalet aradı; ‘Hrant’ın Arkadaşları’ adına konuşan Nükhet İpekçi adalet arayanların sesi oldu.

‘Hrant’ın Arkadaşları’nın çağrısıyla, saat 14.00’ten itibaren Agos Gazetesi önünde toplanan 4 bin kişi, Hrant Dink’i öldürüldüğü yerde andı. Yapılan anonslar ve atılan sloganlarla Hrant Dink ve faili meçhul kalmış diğer siyasi cinayetlerin aydınlatılması ve adaletin gerçekleşmesi istendi.

Agos gazetesi yayın yönetmeni ve başyazarı Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de saat 15.00 sıralarında, Agos Gazetesi’nin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

‘4 YILDIR ADALET YOK!’

Törene katılanlar, Agos binası önünde Hrant Dink’in öldürüldüğü yerde, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakarak mumlar yaktı. Katılımcılar, ellerinde ‘4 yıldır adalet yok’, ‘4 yıldır hükümet yok’, ”4 yıldır yargı yok”, ”4 yıldır meclis yok” yazılı binlerce döviz taşındı. Sık sık “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz”, “Hrant için Adalet için”, ‘faşizme inat kardeşimizsin Hrant’, ‘öldür diyenler yargılansın ve “Katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Agos’un penceresinden, Hrant Dink cinayeti, dava süreci ve adalet talebiyle ilgili anonslar yapıldı. Tören nedeniyle cadde iki yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı.

Anma törenlerine katılmak isteyen çeşitli gruplar Taksim Meydanı ve Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplandı ve eş zamanlı olarak Agos Gazetesi’nin önüne doğru yürüyüşe geçti. Saat tam 15.00’te yapılan saygı duruşunun ardından, 1 Şubat 1979’da öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, Agos’un balkonundan ‘Hrant’ın Arkadaşları’ adına bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de pencereden kitleyi selamladı.

SAYGI DURUŞUNDA HRANT’IN SESİ…

Saygı duruşu, Hrant Dink’in sesiyle ve sözleriyle başladı. Dink konuşmasında, Fransa’dan her yıl üç, Sivas’taki köyüne giden 70 yaşındaki Beatris Hanım’ın terk ettiği köyünde ölümünden sonra yaşadıklarını anlatıyordu. Beatris Hanım ölünce Dink’e haber gelmiş, Dink Beatris Hanım’ın kızına ulaşmış, kızı da cenazeyi almak üzere gittiği Sivas’tan Dink’i aramıştı. Hrant Dink konuşmayı şöyle aktarıyor:

“Beatris Hanım’ın kızı, ‘Ağabey, ben getireceğim cenazeyi ama burada bir amca var, bir şeyler diyor’ dedi ve telefonu ağlayarak amcaya verdi. Kızdım amcaya ‘Neden ağlatıyorsun kızı’ dedim. ‘Oğlum’ dedi ‘Bir şey demedim… Kızım anandır, malındır ama bana sorarsan bırak kalsın, burada gömülsün… Su çatlağını buldu’ dedim’. Ben işte o anda döküldüm. Anadolu insanının ürettiği bu deyişten, bu algılamadan döküldüm. Evet, su çatlağını bulmuştu.”

Dink, bu sözlerinin ardından konuşmasına, “Evet, Ermenilerin bu toprakta gözü var çünkü kökümüz burada. Gözümüz var ama alıp gitmek için değil, dibine girmek için” diye devam ediyordu.

NÜKHET İPEKÇİ’NİN KONUŞMASI

Faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerle öldürülenlerin ailelerinin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu üyeleri de törene katıldı. Nükhet İpekçi, ‘Hrant’ın Arkadaşları’ ve faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerle öldürülen Kemal Türkler, Ahmet Kaya, Sabahattin Ali, Orhan Yavuz, Doğan Öz, Necdet Bulut, Akın Özdemir, Abdi İpekçi, Cevat Yurdakul, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Sevinç Özgüner, Mehmet Zeki Tekiner, İlhan Erdost, Metin Göktepe, Necip Hablemitoğlu, Yusuf Ekinci, Yasemin Cebenoyan, Onat Kutlar, Hasan Ocak, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter, Uğur Mumcu, Nesimi Çimen, Behçet Aysan, Metin Altıok’un aileleri adına bir konuşma yaptı.

İpekçi konuşmasında Hrant Dink’in “Ben büstleri sevmiyorum, ben insanları seviyorum” sözünü tekrarladı. Faili meçhul bırakılmış siyasi cinayetlerin bir an önce aydınlatılmasını istedi. İpekçi, “Biz tek tek katillerin peşinde değiliz. Ancak bu cinayetlerin birer insanlık suçu olduğunu biliyor ve adaletin bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

31 KİŞİNİN SORUŞTURULMASI İÇİN DİLEKÇE

Yapılan anonslarda, Hrant Dink Cinayeti davası avukatlarının iki gün önce 31 kişinin soruşturulması için yeniden dilekçe verdikleri hatırlatıldı. 7 Şubat 2011 Pazartesi günü Beşiktaş Adliyesinde yapılacak 16. duruşmada ‘Adalet Nöbeti’ için saat 10.00’da İskele Meydanında buluşma çağrısı yapıldı.

VEDAT TÜRKALİ’DEN ADALET AĞAOĞLU’NA…

Anma törenine katılanlar arasında şu kişiler de vardı: Yazar Vedat Türkali, yazar Adalet Ağaoğlu, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, yazar Oral Çalışlar, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK eski genel sekreteri Musa Çam, Barış Meclisinden Hakan Tahmaz, sanatçılar Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Yasemin Göksu, Ferhat Tunç, Zeynep Tanbay, Haluk Levent, Yavuz Bingöl, BDP milletvekilleri Ufuk Uras, Sebahat Tuncel, Akın Birdal, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, EDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, öldürülen DİSK Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, gazeteci Ali Bayramoğlu, Cengiz Aktar, Ümit Kıvanç, Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Tatyos Bebek, Tayfun Mater, hukukçu Osman Can, yayıncı Fahri Aral, Tuğrul Paşaoğlu, Banu Güven…

‘HRANT DİNK CADDESİ’

Anma töreninin bitiminde, ‘Barış İçin Sanatçılar’, geçen yıl olduğu gibi Ergenekon Caddesi’nin tabelasını ‘Hrant Dink Caddesi’ olarak değiştirdiler.

Hrant Dink için bu akşam saat 19.00’da Taksim’den Galatasaray’a  bir meşaleli yürüyüş yapılacak. Ankara, İzmir ve Bursa’da da yürüyüş ve basın açıklamaları yapılacak.

Binlerce insan Hrant Dink için adalet istedi

Marksist.org – 19.01.2011

Ermeni gazeteci Hrant Dink devlet tarafından öldürülmesinin 4. yıldönümünde, vurulduğu yer ve saatte 10 bin kişi tarafından anıldı. AGOS gazetesi önünde erken saatlerden itibaren biriken Hrant’ın arkadaşları Türkiye’de milliyetçiliğe ağır bir darbe indiren “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz” sloganını defalarca attı. Dink ailesi ve Hrant’ın arkadaşları 31 devlet görevlisinin derhal yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

Hrant Dink, cinayetin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen unutulmadı. İstanbul’da öğle saatlerinden itibaren binlerce insan Hrant Dink’in Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptığı ve öldürüldüğü AGOS’un önüne aktı.

Saat 13.30’dan itibaren “Hrant için Adalet için”, “Öldür diyenler yargılansın”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları yükseldi.

Anma töreninde matemin yanı sıra 4 yıldır gerçekleşmeyen adalete, cinayet emrini veren Ergenekon’a, 4 yıldır Hrant Dink ölüm emrini verenleri yakalamayana hükümete, davayı üç tetikçiye indiren yargıya öfke vardı.

Saatler üçü gösterdiğinde Rakel Dink ve çocukları Arat, Delal ve Sera Dink babalarının, sevdiklerinin öldürüldüğü yere geldi. Binlerce insan hoparlörlerden konuşan Hrant Dink’in “su çatlağını buldu” sözlerini sessizce dinledi. AGOS’un önü “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz” sesleriyle inledi.

Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını yine bir suikatla öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi okudu.

İpekçi, daha önce yargılanmasına izin verilmeyen 31 devlet görevlisinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda yargılanmasını talep etti.

Basın açıklamasının sonunda sevdiklerini, yakınlarını siyasi suikastlar sonucu yitiren ailelerin isimleri tek tek okunurken, topluluk “Katil devlet hesap verecek” diye haykırdı.

4 yıldır Hrant yok. 4 yıldır yüz binlerce insan Hrant Dink için adalet talep etmeye devam ediyor.

İzmir: Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz

Hrant için İzmir’de bir araya gelenler, Konak YKM önünde toplanarak eski Sümerbank önüne yürüdü. Adalet vurgusu yapılan eylemde, yaklaşık 1500 kişi “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!” sloganlarını attı.

Eski Sümerbank önüne gelindiğinde, Hrant’ın arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan Vezan Karabulut, “Hrant’ın katilleri, dile getirdiği hakikatlerden rahatsız olanlardı. Genelkurmay Başkanlığının açıklamasının hemen ertesi günü Hrant’ı İstanbul Valiliği’ne çağırıp tehdit edenlerdi. Tetikçiyle bayrak önünde fotoğraf çektirenlerdi. Ya sev, ya terk et, çığlıkları atanlardı.” dedi. Karabulut, açıklamayı Türkçe, Kürtçe ve Ermenice “Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz!” sözleriyle bitirdi.

Ankara: Hepimiz Hrant Dink’iz!

Ankara’da 19 Ocak akşamında Kızılay’da SSK işhanının önünde toplanan 1000′ den fazla kişi “İnadına hepimiz Hrant Dink’iz” diye haykırdı.

Hrant Dink’in öldürülümesinin 4. yıldönümünde, Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli noktalarında yapıldığı gibi Ankara’da da toplanıldı. Polisin uzun süre barikatla yürüyüşünü engellediği gruptan sık sık “İnadına hepimiz Hrant Dink’iz”, “Ergenekon dağıtılacak!”, “Partisi var, adalet yok!” sloganları yükseldi.

Tek pankart arkasında, meşaleler eşliğinde toplanan Hrant’ın arkadaşları, bir buçuk saatlik bir yürüyüş gerçekleştirdi. İçlerinde birçok ünlü yazar, ressam, siyasetçi, tiyatro oyuncusu, radyo programcıları ve DSİP ve EDP gibi siyasi partilerin de bulunduğu grup, Hrant Dink’i hem hüzün hem de öfkeyle andı.

Devletin Ermenilere karşı politikalarının 1915’ten beri değişmediğini vurgulayan grup, engellenmeye çalışılan Ergenekon davasının da takipçisi olduklarını belirtti. Cinayetin çeşitli devlet organlarının bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Hrant’ın arkadaşları, sadece öldürenlerin değil, “Öldür” diyenlerin ve göz yumanların da yargılanmalarını talep ettiler.

Birçok öğrenci topluluğunun da katıldığı yürüyüş, Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklamasından sonra Hrant Dink duruşmalarında ve 24 Nisan anmasında buluşmak üzere sona erdi.

4 yıl sonra aynı yerde

Yeşil Gazete – 19.01.2011

Agos gazetesinin ilk Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 4. yılında anılıyor. Dink’in öldürüldüğü yerde toplanan kalabalık grup, “Hepimiz Hrantız” ve “Hrant için Adelet” sloganları attı.

Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos gazetesinin önünde düzenlenen törende, ellerinde ”4 yıldır yargı yok”, ”4 yıldır meclis yok” yazılı dövizler taşıdı.

Törene katılanlar, Agos gazetesi binasının önünde Hrant Dink’in öldürüldüğü yere, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakarak mum yaktı.

Sanatçı Mustafa Alabora’nın da aralarında bulunduğu grup da slogan atarak Taksim’den Agos’un önüne yürüdü.

Gazete önünde toplanan kalabalık grup, “Hepimiz Hrantız”, “Hepimiz Ermeniyiz”, “Hrant için Adalet” ve “Katiller halka hesap verecek” sloganları attı.

Öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, gazetenin balkonundan bir konuşma yaptı.

Tören nedeniyle Halaskargazi Caddesi araç trafiğine kapatıldı.

Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007′de genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde silahlı saldırıya uğramıştı.

Hrant Dink öldürülüşünün 4. yılında İzmir’de anıldı

Yeşil Gazete – 19.01.2011

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 4. yıldönümünde İzmir’de anıldı. Anma töreninde Hrant Dink’in öldürülüşü tiyatro gösterisi ile anlatıldı.

Tören, Kesk İzmir Şubeler Platformu, İnsan Hakları Derneği, Barış Meclisi İzmir Girişili, Halkevleri, Irkçılığa Milliyetçiliğe Dur De, Sosyalist Parti, İmece-der, EDP, BDP, ÖDP, EMEP, SDP, DSİP, ESP DİP Girişimi, Komünist KÖZ, EHP ve İzmir Süryani Platformu tarafından düzenlendi. Konak YKM önünde toplanan grup ellerinde ’4 Yıldır Yüzleri Yok, 4 Yıldır Savcı Yok’ yazılı pankartlarla ‘Hepimiz Hrant’ız, Faşizme İnat, Kardeşim Hrant’ sloganları ile Eski Sümerbank’a doğru yürüdü. Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Vezan Karabulut, Hrant Dink’in katledilişinin 4. yılında anmak için toplandıklarını, O’nsuz özlemle ve adalet arayışıyla 4 uzun yılın geçtiğini söyledi. Geriye dönüp baktıklarında gerçeğin tüm çıplaklığıyla ortada olduğunu belirten Karabulut, ”Hrant’ın katili, dile getirdiği hakikatlerden rahatsız olanlardı. Tabanı delik ayakkabısıyla kanlar içinde, onu yerde yatar vaziyette gördüğümüz ilk andan itibaren katilin kim olduğunu anlamıştık” dedi. Tehdit edildiğini bağıra bağıra söylediği halde, Hrant Dink için hiçbir şekilde tedbir alınmadığını savunan Karabulut, ”Şöyle tarihin derinliklerine baktığımızda, Ermeni kırımından Dersim katliamına, 6-7 Eylül olaylarına, Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarına, Fırat’ın öte yakasında yaşanan binlerce faili meçhul cinayete kadar her karanlık olayda kolektif karşımıza çıkmaktadır. Amaç çok açıktır. Bu ülkede istisnasız herkesin iradesizleştirilip susturulması, böylece bir korku rejiminin tüm toplum tarafından içselleştirilmesi istenmektedir.” dedi. Basın açıklamasının ardından yüzlerine Hrant Dink suretinin maskesini takan bir grup, temsili olarak Dink’in öldürülüşünü kısa bir tiyatro gösterimi ile anlattı.

Ankara’da Hrant Dink için meşaleli yürüyüş

Yeşil Gazete – 19.01.2011

19 ocak 2007′de katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink,  katledilişinin 4.yıldönümünde yüzlerce kişinin katıldığı törenle Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde anıldı.

19 Ocak 2007′de Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’nin Şişli’de bulunan binası önünde vurularak öldürülen Hrant Dink’in katledilişinin 4. yılında sevenleri tarafından anıldı. Sakarya Caddesi’nde bulunan SSK iş Hanı önünde toplanmaya başlayan  gruplar “Hepimiz Hrant’ız – Unutmayacağız affetmeyeceğiz” pankartıyla  “4 yıldır yürekleri yok, yüzleri yok , 4 yıldır partisi var Adalet yok ” dövizlerini ve meşaleleri taşıyarak Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Grup “Katil devlet hesap verecek”, “Hrant’ı unutmayacağız, devleti affetmeyeceğiz” sloganlarıyla barış anıtı önüne kadar yürüdü. Anıt önünde basın açıklaması yapıldı.

4 yıl sonra aynı yerde

Sabah – 19.01.2011

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 4. yılında silahlı saldırıya uğradığı gazete binası önünde düzenlenen törenle anıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken 4 yıl önce silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink, Şişli’de anıldı.

Kendisine ‘Hrant’ın Arkadaşları’ adını veren grubun düzenlediği anma törenine Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ailesi, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, Ufuk Uras, Yavuz Bingöl ile yakınları ve sevenleri katıldı. Tören için saatler önce gelen yüzlerce kişi Agos Gazetesi önünde toplandı. Ellerinde, ‘Katilini arıyoruz’, ‘Hrant İçin Adalet İçin’, ‘4 yıldır yargıç yok’, ‘4 yıldır Hrant yok’, ‘4 yıldır vicdan yok’, ‘Partisi var adalet yok’ yazılı pankart ve dövizler taşıyan kalabalık, yüzlerine de Dink’in maskelerini taktı.

‘Hepimiz Hrantız hepimizi Ermeniyiz’ şeklinde sloganlar atan grup, Hrant Dink’in hayatını kaybettiği yerde saatler öncesinden mumlar yakılarak karanfiller bırakıldı. Dink’in hayatını kaybettiği ve karanfillerin bırakıldığı yere gelen Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya gözyaşlarına boğuldu.

Tören nedeniyle Halaskargazi Caddesi taşıt trafiğine kapatıldı.

TAKSİM’E YÜRÜDÜLER

Agos Gazetesi’nin önündeki anma törenini ardından binlerce kişi yolu trafiğe kapatıp, Taksim’e yürüdü. ‘Hepimiz Hrantız hepimiz Ermeniyiz’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Hrantın katili kontrgerilla devlettir’, ‘Katil Devlet hesap verecek’, ‘Polis defol bu sokaklar bizim’ şeklinde sloganlar atan grup, Taksim’e kadar yürüdü. Önceki yıllarda yaşanan taşlanma hadiselerini dikkate alan polis, yürüyüş boyunca güzergahta bulunmamaya özen gösterdi. Çevik Kuvvet polisleri de yolun karşı tarafında grupla beraber yürüyerek önlem aldı. Grubun Taksim Meydanı’na varışı esnasında da Taksim’de geniş önlemlerin alındığı görüldü. İstiklal Caddesi’ne giren kalabalık olaysız dağıldı.

DİNK, ANKARA DA DA ANILDI

Hrant Dink için bir anma töreni de Ankara’da yapıldı. Dink Ankara’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesince anıldı.

İHD Ankara Şubesi Başkanı Gökçe Otlu, Ankara Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklamasında, suçluların halen cezalandırılmadığını ifade etti.

Dink’i öldürmekle susturacağını sananların yanıldığını belirten Otlu, ”Binlerce Hrant ile halkların kardeşlik mücadelesini daha yüksek sesle sürdürüleceğiz” dedi.

Olayla ilgili yargı sürecini de eleştiren Otlu, ”katillerin şekerci dükkanından şeker çalmış masum çocuk edasıyla salıvermeye çalışıldığını” öne sürdü.

Adaletin sağlanması ve katillerin cezalandırılmasının davanın bir yönü olduğunu söyleyen Otlu, ”Asıl adalet, çocuktan katil yaratan sistemin yargılanmasıdır” diye konuştu.

Dink suikastında önemli karar

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon’daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karar yapılan itirazı kabul etti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma personeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına, Dink ailesinin avukatları itiraz etti.

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi’nin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme, adı geçen kişiler hakkında yargılama kararı verilip verilmemesini ise, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın ayrıntılı ifadesinin alınması ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı raporları inceledikten sonra karara bağlayacak. Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı, cinayette ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlilerine yargı yolunun göründüğü şeklinde yorumlanıyor.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.