23–24 Mayıs’ta Paris’te Avrupa sosyal hareketler temsilcileri ile Dünya Sosyal Forum uluslar arası konseyi birlikte “sosyal hareketlerin günümüzdeki durumu” üzerine uluslar arası bir konferans düzenlediler. Konferansa Latin Amerika’dan, Hindistan’a, Kenya’dan Bangladeş’e, Suriye’den Norveç’e yaklaşık 50 ülkeden sivil toplum kurumları, sendika, çevre örgütleri ve sosyal forumlardan 300 kişi katıldı.
Konferansta Kahire’den Madrid’e kadar uzanan direniş eylemleri üzerinde duruldu. 10 yıldır devam eden sosyal hareketlerin geçmişi ve bugünü üzerine ülkeler, kıtalar bazında raporlar verildikten sonra geleceği üzerine tartışmalar yapıldı.
10 yıllık deneyimin uluslar arası hareketi geliştirdiği, büyüttüğü pek çok ülkede yeni sosyal hareketlerin gelişmesine katkıda bulunduğu konuşuldu. Bu başarılı hareketin devam etmesinin önemi vurgulandı. Bazı sosyal forumların başarılı, bazılarının vasat olmasının nedenlerini araştırmak gerektiği ama genelde hareketin başarılı bir şekilde devam ettiği anlatıldı.
G8 ve G20 karşıtı uluslar arası mobillizasyon bölümünde, Fransa’da yapılacak G8 zirvesi öncesi La Havre kentinde yapılan toplantı ve gösteri değerlendirildi. Genova’dan beri devam eden bu gösteriler sayesinde G8 gibi uluslar arası toplantılarda halkın yararına kararlar alınması için baskı oluşturulduğu anlatıldı. Kasım ayında Fransa’nın Cannes kentinde yapılacak G20 zirvesi için çalışmaları yürütecek bir komite kuruldu.
Konferansın sonunda Avrupa ve Dünya Sosyal Forumlarına katılanlar adına bir bildirge yayınlandı. Ekteki bildirgede dünyadaki herkesin eşit, adil, barış içinde bir dünyada yaşamayı hak ettiğinin altı çizildi. Bunun için sosyal hareketleri inşa etme çağrısı yapıldı.