25 Aralık 2014 – Basın Toplantısı – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) ile Mazlum-Der öncülüğünde, çok sayıda aydın ve aktivistin desteğiyle, “Barışa söz ver” isimli kampanya başlatıldı.

barisasozverlogoÇözüm sürecinin hızla barış sürecine evrilmesini savunan ve sivil toplumun da taraf olduğunu vurgulayan “Barışa söz ver” çağrısının imzacıları, Perşembe günü İstanbul’da Cezayir toplantı salonunda bir basın toplantısıyla kampanyayı tanıttılar. Kampanya kapsamında yapılacak çalışmalar arasında 7 Şubat’ta İstanbul’da barış yürüyüşü ve Mart ayında düzenlenecek barış panayırı da var.

Toplantının açılışını ve moderatörlüğünü Küresel BAK’tan Meltem Oral ve Mazlum-Der’den Ali Öner yaptı. Kampanyanın çağırıcılarından Zeynep Tanbay, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Erol Katırcıoğlu, Ufuk Uras, Ali Nesin, Şenol Karakaş ve Mehmet Cüneyt Sarıyaşar kısa konuşmalarla kampanyaya ve çözüm sürecine dair görüşlerini aktardılar.

Basın toplantısında “Barışa söz ver” kampanyasının çağırıcılarından olup toplantıya katılamayan Adalet Ağaoğlu, Tarık Ziya Ekinci ve Vedat Türkali’nin mesajları okundu.

“ÇÖZÜM, BARIŞ, KARDEŞLİK”

Kampanyanın çağrı metnini sanatçı Zeynep Tanbay okudu:

“Çözüm sürecinin hızla barış sürecine evrilmesine ihtiyacımız var. On yıllardır süren, cumhuriyetin kuruluş tarihi kadar köklü bir sorun olan Kürt sorununun bir çırpıda çözülemeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden çözüm sürecini önemsiyor, çok önemli tarihî bir ilk adım olduğu için sonuna kadar destekliyoruz.

Çözüm süreci ilan edildiğinde, “çözüme evet, barışa evet” diyerek destekledik, akan kanın durmasının çok önemli olduğunu savunduk, sokaklara çıktık, basın toplantıları yaptık.

Ama artık sürecin ilk günlerinde değiliz. Artık somut adımlara ihtiyacımız var. Ekim ayında yaşanan şiddet patlaması, ne kadar hızla hareket etmek zorunda olduğumuzu gösteriyor.

Artık acil olarak, Kürtlerin iade edilmesi çok kolay olan ve hiçbir pazarlığa tabi kılınamayacak haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasına, pratik adımların atılmasına ihtiyacımız var.

Kardeşliğe ihtiyacımız var. Kardeşliğe ihtiyacımız var ama eşit koşullarda kardeşliğe. Kibirden arınmış, demokrasiye sahip çıkan bir dile, bu dilin sözcülüğünü yaptığı bir kardeşliğe ihtiyacımız var.

“Savaşın kazananı olmaz” diyenlerin yan yana gelmesine, birbirine dokunmasına, her türlü ayrımcılığı reddeden toplumsal sıcaklığa, hakkının yendiğini düşünen, ötekileştirilen, ötekileştirildiğini düşünen tüm seslerin, grupların haklarını garanti altına alacak demokratik bir barış köprüsüne ihtiyacımız var.

Artık milliyetçilik değil kardeşlik, kibir değil eşitlik, çatışma değil diyalog, savaş değil barış istiyoruz.

Pazarlık değil hakların iadesi diyenler olarak, çözüm sürecini desteklemek, Kürt halkının haklarının tanınması, kalıcı barış, adalet ve eşitlik için, “Artık barış zamanı!” diyoruz.”

BARIŞA SÖZ VERMEK NEDEN GEREKLİ?

Zeynep Tanbay: “Kampanyanın adını oluşturan sözün arkasında bir kaç anlam var. Barış için söz verin ve bunu artık yapın! Sözünüzün arkasında durun! Barışa şans verin, barışın sözü olsun. Kamuoyunda tüm tarafların barış için sözü var.”

Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Bu toplum yıllardır barışa hasret. Çözüm süreci iki yıldır başladı ama yeterince hızlı ilerlemedi. Bu sürecin ne olursa olsun desteklenmesi gerektiğini düşünen biri olarak, her iki tarafın kaprislerine bu sürecin kurban edilmemesini diliyorum. Daha cesur olmak lazım. Müzakerenin açıklıkla yapılması lazım. Kürt ve Türk halklarının barışa olan özlemi sayesinde, yaşanan krizlerin bu süreci engelleyemediğini gördük. Farklı kesimlerden barışa gönül vermiş insanlar burada bir araya geldik ama toplumun da barışa söz vermesi gerekiyor. Sivil toplum süreçte daha aktif rol almalıdır. Sürecin üçüncü ayağı sivil toplum olmalıdır.”

Oya Baydar: “Artık söz vermenin de ötesinde, yolda yürüme zamanıdır. Biz daha o yola adımlarımızı atmadık. Önce yola çıkalım. Bu yolda ilerlemeye toplum olarak mecburuz. İktidar yola çıkmayı sürecin kendisi gibi göstermeye çalışıyor. Sivil toplumun yürüyüşün başlamasını sağlaması gerekir. Hadi bakalım çıkalım yola diyebiliriz.”

Erol Katırcıoğlu: “Önemli bir dönemi yaşıyoruz. Yaşanan krizlerin ardından son günlerde iki tarafın da olumlu ifadeleri var. Sahiden bir müzakereye başladılar diyebiliyoruz. AKP çözümü istiyor ancak kendi istediği gibi olsun istiyor. Müzakere lafını kullanmak istemiyorlar. Her konuda kimseye danışmadan karar verme alışkanlığı burada da olumsuz olarak yansıyor. Kürt sorunu sadece Kürt sorunu değil, bir demokrasi sorunudur. Eksik demokrasinin eksiklerinin giderilmesi sorunudur. Bütün kimliklerin kendilerini ve taleplerini daha iyi ifade edebilecekleri bir çözüme ihtiyacımız var. Bu süreçte biz de varız diyoruz.”

Ali Nesin: Hiç bir sorun başka sorunlar yaratmadan çözülemez. Doğal bilimlerde de böyledir. Her sorunun çözümünde yeni problemler ortaya çıkar. Kürt sorununun çözümü de problemsiz olmayacak ama bundan korkmamak gerekir. Bu sürecin mutlaka ilerlemesi gerekir. Ayrıca benim için söz konusu insan haklarıysa gerisi teferruattır.”

Ufuk Uras: “2015’in barış yılı olmasını istiyoruz. Bunun için bir üçüncü göz olmak durumundayız. Tepede yapılan siyasetin gözlemcisi, hafızası ve denetleyicisi olacağız. Bu işin peşini bırakamayız. Barış mücadelesini toplumsallaştırmak zorundayız. Bütün Anadolu coğrafyasının halklarıyla geleceğimizi değiştirebiliriz. Biliyoruz ki barış olursa demokrasi de olur adalet de olur. Bu süreçte üçüncü göz yerli bir göz olmalıdır. Barışın dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Bu şansı mutlaka değerlendirmek zorundayız. Tüm siyasi özneleri sürece katkı vermeye çağırıyoruz.”

Şenol Karakaş: “Bundan iki yıl önce cezaevlerinde ölüm oruçları 60. günlerdeydi ve hepimizde sonrasının ne olacağı tedirginliği vardı. Sonra Öcalan’ın devreye girmesi ve çağrısı o krizi bitirdi. Öcalan’ın sürecin devam etmesi yönündeki ısrarı önemlidir. Barış süreci nihayete ulaşmazsa olacak olanları Kobane olaylarında gördük. İki günde 50 kişinin öldüğü alternatifin, diğer yanında ise barış alternatifi var. Yüzlerimizin asık olduğunu görüyorum. Oysa biz gülümsemek istiyoruz. Zaten barış asık suratla değil, gülerek, şenliklerle ve sokaklarda balon uçurarak inşa edilir. Kürtlerin uzattığı barış elini gülümseyerek kucaklamalıyız. Çözüm sürecinin insan hakları, demokrasi ve eşitlik ile tamamlanması için mücadele etmeliyiz.”

Mehmet Cüneyt Sarıyaşar: Siyasetin kendi gerekleri üzerinden hareket edip oy konsolidasyonu ile barış sürecini eşzamanlı götürmek zorunda olduğunu biliyoruz. Siyaset kendisini öyle görse de bu süreçte esas aktör sivil toplumdur. Siyasiler icracıdır. Barışın birinci önceliği halklardadır. Bunu geliştirmenin yollarını bulmalıyız. 100 yıl önce büyük acıların yaşandığı bu topraklar bugün artık barışın toprağı olmalıdır. Bu barış sadece Kürtlerle Türklerin değil, diğer halkların ve Ortadoğu halklarının da barışıdır. Bu toprakların kadim halklarının iradesini önemsiyoruz. Süreçte özellikle muhafazakar ve İslamcı kesimlerin dominasyonu gereklidir. Barışın dilini kurarken bu kesimleri tedirgin etmemeye hassasiyet gösterilmelidir.”

TARIK ZİYA EKİNCİ, VEDAT TÜRKALİ VE ADALET AĞAOĞLU’NDAN MESAJ

Kampanyanın açılış toplantısına katılamayan ama yazılı bir mesaj yollayan Adalet Ağaoğlu: “2015’te barış için adım atın. Artık çözüm süreci değil barışın kendisini istiyorum” dedikten sonra, barışa söz verenlere seslenerek “Evimden çıkamıyorum ama sesinize ses katmak bana güç ve moral verdi” dedi.

Vedat Türkali ise mesajında “Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki hepimizin yürekten istediği şey barıştır. Ben süreç lafını bile gereksiz buluyorum. Artık bu işin süreci kalmadı. Açık seçik, barış için çözüm istiyoruz” dedi.

Tarık Ziya Ekinci’nin mesajı: “Sağlığım el vermediği için orada olamadım. Ama gönlüm, aklım ve vicdanım sizinledir. Barışseverlerimizin dur durak bilmeyen 30 yıllık mücadelesi sık sık kesintiye uğradı. Bu uzun erimli mücadelenin bugünkü aşamasında elde ettiğimiz kazanım, akan kanın durmasıdır. Bunun temelli olması dileğimizdir. Ancak gelişkin bir demokrasi kurularak barış tesis edilebilir.”

“Barışa söz ver” kampanyasının çağrıcıları ise şöyle:

Adalet Ağaoğlu, Ali Nesin, Ali Öner, Aydın Engin, Bekir Ağırdır, Bülent Aydın, Cafer Solgun, Cengiz Aktar, Defne Asal, Dengir Mir Mehmet Fırat, Emine Uçak Erdoğan, Emel Kurma, Eren Keskin, Erol Katırcıoğlu, Ferhat Kentel, Gülten Kaya, Hadi Uluengin, Hale Soygazi, Halil Ergün, Hidayet Şefkatli Tuksal, İbrahim Betil, ​İpek Çalışlar, Kuban Kural, Kutluğ Ataman,​ Lale Mansur, Mehmet Cüneyt Sarıyaşar, Murat Belge, Murat Morova, Naci Sönmez, Nilüfer Uğur Dalay, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Rakel Dink, Roni Margulies, Selda Bağcan, ​Şenol Karakaş, Taner Akçam, Taner Ziya Koçak, Tarık Ziya Ekinci, Temel İskit, Turgay Oğur, Ufuk Uras, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Vedat Türkali, Yasemin Çongar, Yıldız Önen, Yücel Sayman, Zeynep Tanbay.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.