KCK tutuklamaları Taksim’de protesto edildi / Milliyet – 27.11.2011
KCK tutuklamalarını protesto eden Sivil toplum kuruluşları, Taksim’de “Kardeşlik, Barış, Adalet” çağrısıyla yürüdü. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları (STK) KCK tutuklamalarını protesto etmek için Taksim’de yürüdü. Kürtçe ve Türkçe “Kardeşlik, Adalet, Barış – Brati, Dad, Aşti” yazılı pankart açarak, Tünel Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişi, İstiklal Caddesi’nde “Yaşasın halkların kardeşliği”, sloganları eşliğinde Taksim Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında ara sıra oturan grup, arasıra da koştu. Gruba, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Kardeş Türküler adlı müzik grubu da müzik aletleriyle eşlik etti.
BİZ KARDEŞLİK İSTİYORUZ
Taksim Meydanı’nda grup adına basın açıklamasını Kürtçe olarak Küresel-Bak üyesi Yıldız Önen, Türkçe olarak da Mazlum-Der üyesi Avukat Mehmet Ali Devecioğlu yaptı. Devecioğlu, “Umutlarımız bir kez daha kırıldı. Savaş yeniden başladı. Hava puslandı. Barışın sesi kısıldı. Savaş çığırtkanları medyada, mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaş işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri alıp götürüyor. Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak, çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz. Biz kardeşlik istiyoruz. Biz adalet istiyoruz. Biz barış istiyoruz. Eşit koşullarda kardeşlik, mutlak adalet, onurlu barış istiyoruz. Çözüm diyalogda, çözüm müzakerede, diye haykırıyoruz. Barışın formülü çok da karmaşık, çok da belirsiz değil diyoruz. Birçok mecrada, birçok kesim uzun süredir dile getiriyor, biz tekrarlıyoruz. KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın. Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın” diye konuştu.
BARIŞ, SAVAŞTAN ÇOK DAHA FAZLA EMEK GEREKTİRİR
Van depremini de hatırlatan Devecioğlu, “Van Depremi, yıllardır süren savaşın toplumsal, ekonomik, psikolojik etkilerinin yoğun bir biçimde hissedildiği bir bölgede meydana geldi. Savaşın enkazına, depreminki eklendi. Gelin adaletin hükmünü, kardeşliğin kokusunu, barışın sesini dağlarımıza, şehirlerimize yayalım, demokratik anayasa talebimizi cümle aleme duyuralım” dedi. Açıklamaların ardından Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mehmet Cüneyt Sarıyaşar, “Dağda ölene de, kentte ölene de, hepsine he beraber ruhlarına Fatiha diyoruz” diye çağrıda bulundu. Sırrı Süreyya Önder de, “Barış, savaştan çok daha fazla emek gerektirir” dedi.
HUKUK KATLEDİLDİ
Öte yandan Sırrı Süreyya Önder, KCK tutuklamaları için, “Hukuk katledildi. Göstermelik hukuk kurallarını bile çiğnediler. Onun için söylenecek bir şey yok. Bir halkı savunmasız bırakma operasyonudur bu. Bunlar sadece İmralı’nın avukatı değil. Her birinin yüzlerce cezaevinde tutuklu müvekkili var” dedi. BDP olarak bundan sonraki tavırlarını Pazartesi günü yapılacak olan Grup Yönetimi’nde düzenleyeceklerini aktaran Önder, eyleme katılmak için Taksim’e geldiğini de sözlerine ekledi.
“Kardeşlik, Adalet, Barış” için yürüdüler
Radikal – 27.11.2011
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan “Barış İnisiyatifleri” üyesi bir grup, Beyoğlu’nda “Kardeşlik, Adalet, Barış” yürüyüşü yaptı.
Tünel’de toplanan grup üyeleri, açılan pankartın arkasında, “Silahlar sussun, barış konuşulsun” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında farklı sloganlar atan bazı göstericiler megafonla uyarıldı. Taksim Meydanı’nda grup adına açıklama yapan Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Demircioğlu, çatışmaların yeniden başlamasıyla barış umutlarının bir kez daha kırıldığını söyledi.
Barışın sesinin kısıldığını savunan Demircioğlu, “Savaş çığırtkanları medyada, mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaşa, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de barışın, ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha yaygın çıkmasıyla gerçekleşeceğini, barışın savaştan çok daha fazla emek gerektirdiğini söyledi. Gruptakiler, açıklamaların ardından dağıldı.
Beyoğlu’nda barış ve kardeşlik yürüyüşü
Yeni Şafak – 27.11.2011
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan ‘Barış İnisiyatifleri’ üyesi bir grup, Beyoğlu’nda ‘Kardeşlik, Adalet, Barış’ yürüyüşü yaptı. Tünel’de toplanan grup üyeleri, açılan pankartın arkasında, ‘Silahlar sussun, barış konuşulsun’ sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında farklı sloganlar atan bazı göstericiler megafonla uyarıldı.
Taksim Meydanı’nda açıklama yapan Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Demircioğlu, çatışmaların yeniden başlamasıyla barış umutlarının bir kez daha kırıldığını söyledi. Barışın sesinin kısıldığını savunan Demircioğlu, ‘Savaş çığırtkanları medyada, mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaşa ve kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz’ diye konuştu.
BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de barışın, ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha yaygın çıkmasıyla gerçekleşeceğini, barışın savaştan çok daha fazla emek gerektirdiğini söyledi. Gruptakiler, açıklamaların ardından dağıldı.
Beyoğlu’nda ”Kardeşlik, Adalet, Barış” yürüyüşü
Star – 26.11.2011
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan ”Barış İnisiyatifleri” üyesi bir grup, Beyoğlu’nda ”Kardeşlik, Adalet, Barış” yürüyüşü yaptı
Tünel’de toplanan grup üyeleri, açılan pankartın arkasında, ”Silahlar sussun, barış konuşulsun” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında farklı sloganlar atan bazı göstericiler megafonla uyarıldı.
Taksim Meydanı’nda grup adına açıklama yapan Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Demircioğlu, çatışmaların yeniden başlamasıyla barış umutlarının bir kez daha kırıldığını söyledi.
Barışın sesinin kısıldığını savunan Demircioğlu, ”Savaş çığırtkanları medyada, mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaşa, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de barışın, ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha yaygın çıkmasıyla gerçekleşeceğini, barışın savaştan çok daha fazla emek gerektirdiğini söyledi.
Gruptakiler, açıklamaların ardından dağıldı.
Beyoğlu’nda barış yürüyüşü
Sabah- 27.11.2011
MAZLUM-DER, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın aralarında bulunduğu Barış İnisiyatifleri üyesi bir grup, “Kardeşlik, adalet, barış!” adı altında İstanbul Beyoğlu’nda yürüyüş düzenledi. Grup, Tünel’den davul, tef, pankart ve sloganlar eşliğinde Taksim meydanına yürüyüp, burada bir basın açıklaması yaptı.
KCK tutuklamaları Taksim’de protesto edildi
CNN Türk – 26.11.2011
KCK tutuklamaları çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) katılımıyla İstanbul Taksim’de düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi.
“Barış İnisiyatifleri” adı altında bir araya gelen aralarında İHD, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcisi 200 kişilik topluluk, KCK operasyonunda 33’ü avukat 34 şüphelinin tutuklandığı saatlerde, Tünel’den Taksim’e üzerinde Türkçe, Kürtçe, “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart ile yürüdü.
Yürüyüş boyunca, “Ölüm değil, çözüm”, “Barışalım yeter”, “Savaşa karşı, ırkçılığa karşı, faşizme karşı, barış”, “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın”, “Kürtler Kürtçe konuşur” diye slogan attı.
Taksim Meydanı’nda Türkçe Mehmet Ali Devecioğlu, Kürtçe Yıldız Önen’in okuduğu açıklamada, “Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaş işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri götürüyor. Barışın formülü çok daha karmaşık, çok daha belirsiz değil. KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın. Terörle mücadele kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın” denildi.
Yürüyüşe Galatasaray’da katılan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Barış ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha yaygın çıkması ile gerçekleşecektir. Barış, savaştan çok daha fazla emek gerektirir” dedi. Basın açıklaması olaysız bitti.
Barış isteyen STK’lardan Beyoğlu’nda renkli eylem
Show Haber – 26.11.2011
Beyoğlu’nda toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Barış İnsiyatifleri adlı grup, Türkiye’de var olduğunu öne sürdükleri savaşın durdurulması isteğiyle eylem yaptı.
Beyoğlu’nda toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Barış İnsiyatifleri adlı grup, Türkiye’de var olduğunu öne sürdükleri savaşın durdurulması isteğiyle eylem yaptı. Tünel Meydanı’ndan Taksim’e yürüyen grup, İstiklal Caddesi üzerindeki yürüyüş boyunca def ve davul çalarak renkli görüntüler oluşturdu. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapan grup olaysız dağıldı.
Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Barış İnsiyatifleri, başta KCK operasyonları olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da sürdürülen askeri operasyonların durdurulması isteğiyle Tünel Meydanı’nda toplandı. ‘Kardeşlik Adalet Barış’ yazılı pankart açan grup Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi boyunca def ve davul çalarak renkli görüntüler oluşturan grup, ‘Savaşa hayır’ , ‘Barış adalet kardeşlik’ , ‘Öz öz özgürlük Kürt halkına özgürlük’ , ‘Ölümlere hayır’ şeklinde sloganlar attı. Düdük çalarak hükümeti protesto eden grup, ara ara oturma eylemi yaptı.
Yürüyüş sırasında bir vatandaş ile grup arasında sözlü tartışma yaşandı. Laf atan vatandaş ile göstericiler arasında küçük çaplı bir arbede yaşandı. Araya giren sivil polisler, M.Ç. isimli şahsı gözaltına aldı.
Yaklaşık bir saatin ardından Taksim’e ulaşan grup adına bir açıklama yapan Mehmet Ali Demircioğlu, umutlarının bir kez daha yıkıldığını belirterek savaşın yeniden başladığını savundu. Havanın puslanarak barışın sesinin kısıldığını öne süren Demircioğlu, “Savaş çığırtkanları medyada, Mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak , çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.” dedi.
KCK operasyonlarında tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen Demircioğlu, şöyle konuştu: “Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın.” şeklinde konuştu.
BDP’li milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Ufuk Uras’ın da destek verdiği eylem basın açıklamalarının ardından olaysız dağıldı.
TAKSİM’DE KARDEŞLİK, ADALET, BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ
Doğan Haber Ajansı – 26.11.2011
Barış İnsiyatifleri adı altında bir araya gelen aralarında İHD, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcisi 200 kişilik topluluk, KCK operasyonunda 33’ü avukat 34 şüphelinin tutuklandığı saatlerde, Tünel’den Taksim’e, üzerinde Türkçe, Kürtçe, “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart ile yürüdü.
Barış İnsiyatifleri adı altında bir araya gelen aralarında İHD, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcisi 200 kişilik topluluk, KCK operasyonunda 33’ü avukat 34 şüphelinin tutuklandığı saatlerde, Tünel’den Taksim’e, üzerinde Türkçe, Kürtçe, “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart ile yürüdü.
Yürüyüş boyunca, “Ölüm değil, çözüm”, “Barışalım yeter”, “Savaşa karşı, ırkçılığa karşı, faşizme karşı, barış”, “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın”, “Kürtler Kürtçe konuşur” diye slogan attı. Taksim Meydanı’nda Türkçe Mehmet Ali Devecioğlu, Kürtçe Yıldız Önen’in okuduğu açıklamada, “Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaş işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtler’den, Türkler’den, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri götürüyor. Barışın formülü çok daha karmaşık, çok daha belirsiz değil. KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın. Terörle mücadele kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın” denildi.
Yürüşüye Galatasaray’da katılan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Barış ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha yaygın çıkması ile gerçekleşecektir. Barış, savaştan çok daha fazla emek gerektirir” dedi. Basın açıklaması olaysız bitti.
Taksim’de Kardeşlik, Adalet, Barış Yürüyüşü
Haberler.com – 26.11.2011
Barış İnsiyatifleri adı altında bir araya gelen aralarında İhd, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi 200 kişilik topluluk, Kck operasyonunda 33’ü avukat 34 şüphelinin tutuklandığı saatlerde, Tünel’den Taksim’e, üzerinde Türkçe, Kürtçe, “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart ile yürüdü.
Barış İnsiyatifleri adı altında bir araya gelen aralarında İhd, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi 200 kişilik topluluk, Kck operasyonunda 33’ü avukat 34 şüphelinin tutuklandığı saatlerde, Tünel’den Taksim’e, üzerinde Türkçe, Kürtçe, “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart ile yürüdü.
Yürüyüş boyunca, “Ölüm değil, çözüm”, “Barışalım yeter”, “Savaşa karşı, ırkçılığa karşı, faşizme karşı, barış”, “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın”, “Kürtler Kürtçe konuşur” diye slogan attı. Taksim Meydanı’nda Türkçe Mehmet Ali Devecioğlu, Kürtçe Yıldız Önen’in okuduğu açıklamada, “Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. Savaş işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtler’den, Türkler’den, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri götürüyor. Barışın formülü çok daha karmaşık, çok daha belirsiz değil. Kck adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın. Terörle mücadele kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın” denildi.
Yürüşüye Galatasaray’da katılan Bdp milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Barış ancak bu tür kararlı seslerin daha yüksek ve daha Yaygın çıkması ile gerçekleşecektir. Barış, savaştan çok daha fazla emek gerektirir” dedi. Basın açıklaması olaysız bitti.
Taksim’de “Barış, kardeşlik, adalet!” sesleri
Marksist.org-26.11.2011
Beyoğlu Tünel Meydanı’nda bir araya gelen 2 bini aşkın sosyalist, Kürt, Ermeni, müslüman barış yanlısı “Kardeşlik, adalet, barış” ana pankartının arkasında Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. Oldukça coşkulu geçen yürüyüşte, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştiren politikalar protesto edilerek “Ölüm değil, çözüm” sloganları atıldı…
Barış İnisiyatiflerinin düzenlediği eylem saat 15:00’te Tünel Meydanı’ndan başladı. “Kardeşlik, adalet, barış/ Biratî, Dad, Aştî” ana pankartının arkasında yürüyüşe geçen göstericiler, Kürt sorununda adalet ve barış talep ettiler.
Ölümlerin durdurulmasının gerekliliğinin vurgulandığı eylemde, “Ölüm değil çözüm”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Kürt halkına özgürlük” sloganları atıldı.
Eyleme İstiklal Caddesi’ndeki yurttaşların büyük destek verdiği gözlemlendi, Türkçe ve Kürtçe atılan barış sloganları çevreden alkışlarla karşılandı.
Müslümanların, sosyalistlerin, demokratların ve Kürtlerin birlikte barış talep ettiği yürüyüşte BDP’li siyasetçilere yönelik tutuklama dalgaları, “KCK” operasyonları protesto edildi.
Barış gösterisine İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP eski milletvekili Ufuk Uras, Zeynep Tanbay, Ferda Keskin, Feryan Öney gibi isimler de katılarak destek verdi.
Taksim Meydanı’na gelindiğinde okunan basın açıklamasında, savaşın işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri alıp götürdüğü vurgulanarak şöyle denildi:
“Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak, çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.”
Yıldız Önen tarafından Kürtçe , Mazlum-Der’den Mehmet Ali Devecioğlu’nun Türkçe okuduğu basın metni şöyle devam etti:
“Biz kardeşlik istiyoruz!
Biz adalet istiyoruz!
Biz barış istiyoruz!
Eşit koşullarda kardeşlik, mutlak adalet, onurlu barış istiyoruz!
“Çözüm diyalogda, çözüm müzakerede!” diye haykırıyoruz…
“Barışın formülü çok da karmaşık, çok da belirsiz değil” diyoruz. Birçok mecrada, birçok kesim uzun süredir dile getiriyor, biz tekrarlıyoruz:
KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın.
Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın.
Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın.”
Kürt siyasetçiler serbest bırakılsın
ANF – 26.11.2011
Siyasi ve askeri operasyonlara tepki göstermek ve Kürtler üzerindeki baskıya karşı dayanışma amacıyla çok sayıda kuruluşun katılımıyla düzenlenen barış yürüyüşünde, ‘’silahlar sussun, barış konuşsun’’ mesajları verildi. Gösteride, KCK adı altında tutuklanan siyasetçileri serbest bırakılması istendi.
İstanbul Tünel’de bir araya gelerek, “Kardeşlik, Adalet, Barış”, “Barış ve Kardeşlik için kendin için istediğini kardeşin için de iste” yazılı pankartlar ile , “Biratî Dad Aştî”, “Silahlar sussun” yazılı lolipoplar taşıyan yüzlerce kişi, Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Göstericiler yürüyüş boyunca “Kürtler Kürtçe konuşur”, “Barış kardeşlik, eşitlik”, “Biji biratiya gelan”, “Savaşa karşı ses çıkar” sloganları attı.
Göstericilerin meydanda toplanması ardından basın metni Yıldız Önen tarafından Kürtçe okunurken, Mazlumder’den Mehmet Ali Devecioğlu ise Türkçesini okudu.
Basın metni Yıldız Önen tarafından Kürtçe okunurken, Mazlumder’den Mehmet Ali Devecioğlu ise Türkçesini okudu.
Okunan metinde, savaşın başlamış olmasının umutları yeniden yok ettiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: “Savaş çığırtkanları medyada, mecliste, sokakta sahnelerini aldılar. Atılan savaş naraları kulaklarımızı tırmalıyor. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi vicdanlarımızı hızla kirletmeye çalışıyor. İşçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri alıp götürüyor. Bombardıman görüntülerini bastırmak, çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.”
Kürt sorununda çözümün sadece diyalogtan geçtiğinin altı çizilen açıklamada, “Barışın formülü çok da karmaşık çok da belirsiz değil. Birçok mecrada, birçok kesim uzun süredir dile getiriyor. Biz tekrarlıyoruz. KCK adı altında tutuklanan siyasetçileri serbest bırakın. Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasa hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın. Gelin adaletin hükmünü, kardeşliğin kokusunu, barışın sesini dağlarımıza, şehirlerimize yayalım. Demokratik anayasa talebimizi cümle aleme duyuralım” ifadelerine yer verildi.
Eyleme, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Antikapitalist öğrenciler, Araştırma ve Kültür Vakfı, Barış Hareketi, Barış İçin Gençlik Girişimi, Barış İçin Kadın Girişimi, Barış İçin Sanat Girişimi, Bir Göz da Sen Ol, Blok Akademi Grubu, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu, Dur De, Emek ve Adalet Platformu, İHD, MAZLUMDER, Kürt Yazarlar Derneği, Tiyatro Eleştirmenler Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kurumların da yer aldığı Barış İnisiyatifi organize etti.
Eylem de son söz alan Sırrı Süreyya Önder ise, barışın ve kardeşliğin ancak böyle güçlü ve kararlı seslerle kazanılabileceğini söyledi.
“Kardeşlik, Adalet, Barış” için yürüdüler
Haber Birikim – 26.11.2011
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan “Barış İnisiyatifleri” üyesi bir grup, Beyoğlu’nda “Kardeşlik, Adalet, Barış” yürüyüşü yaptı.
Taksim Tünel’de Türkçe ve Kürtçe yazılı “Kardeşlik, Adalet, Barış” yazılı pankart açan Barış İnisiyatifi üyeleri “Yaşasın halkların kardeşliği”,“Silahlar sussun, savaşlar bitsin artık yeter”,“Gel sende haykır, savaşlara hayır” sloganları atarak Meydana kadar yürüdü. Yürüyüşe BDP istanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski bağımsız milletvekili Ufuk Uras, Kardeş Türküler grubu, sinema oyuncusu Yusuf Çetin ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Meydan’da grup adına açıklamayı okuyan Mehmet Ali Demircioğlu, KCK operasyonları ile birlikte umutlarının yeniden kırıldığını belirterek,“Hava puslandı, barışın sesi kısıldı. Saçılan nefret tohumları beyinlerimizi, kalplerimizi, vicdanlarımızı hızla kirletiyor. Savaş, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan bir şeyleri alıp götürüyor. KCK adı altında tutuklanan siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen serbest bırakılsın. Terörle mücadele kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın” dedi. Yıldız Önen de aynı açıklamayı Kürtçe olarak okudu. Sırrı Süreyya Önder de barışın böyle kararlılıkla yapılan eylemlerin sağlayacağını vurgulayarak,“Barış için daha çok emek harcamak gerekiyor. Bu emeği hep birlikte harcayacağız” diye konuştu.
Barış isteyen STK’lardan Beyoğlu’nda renkli eylem
PirsusHaber – 27.11.2011
Beyoğlu’nda toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Barış İnsiyatifleri adlı grup, Türkiye’de var olduğunu öne sürdükleri savaşın durdurulması isteğiyle eylem yaptı. Tünel Meydanı’ndan Taksim’e yürüyen grup, İstiklal Caddesi üzerindeki yürüyüş boyunca def ve davul çalarak renkli görüntüler oluşturdu. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapan grup olaysız dağıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Barış İnsiyatifleri, başta KCK operasyonları olma
Beyoğlu’nda toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Barış İnsiyatifleri adlı grup, Türkiye’de var olduğunu öne sürdükleri savaşın durdurulması isteğiyle eylem yaptı. Tünel Meydanı’ndan Taksim’e yürüyen grup, İstiklal Caddesi üzerindeki yürüyüş boyunca def ve davul çalarak renkli görüntüler oluşturdu. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapan grup olaysız dağıldı.
Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Barış İnsiyatifleri, başta KCK operasyonları olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da sürdürülen askeri operasyonların durdurulması isteğiyle Tünel Meydanı’nda toplandı. ‘Kardeşlik Adalet Barış’ yazılı pankart açan grup Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi boyunca def ve davul çalarak renkli görüntüler oluşturan grup, ‘Savaşa hayır’ , ‘Barış adalet kardeşlik’ , ‘Öz öz özgürlük Kürt halkına özgürlük’ , ‘Ölümlere hayır’ şeklinde sloganlar attı. Düdük çalarak hükümeti protesto eden grup, ara ara oturma eylemi yaptı.
Yürüyüş sırasında bir vatandaş ile grup arasında sözlü tartışma yaşandı. Laf atan vatandaş ile göstericiler arasında küçük çaplı bir arbede yaşandı. Araya giren sivil polisler, M.Ç. isimli şahsı gözaltına aldı.
Yaklaşık bir saatin ardından Taksim’e ulaşan grup adına bir açıklama yapan Mehmet Ali Demircioğlu, umutlarının bir kez daha yıkıldığını belirterek savaşın yeniden başladığını savundu. Havanın puslanarak barışın sesinin kısıldığını öne süren Demircioğlu, “Savaş çığırtkanları medyada, Mecliste, sokakta sahnelerini aldı. Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak , çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.” dedi.
KCK operasyonlarında tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen Demircioğlu, şöyle konuştu: “Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın. Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın.” şeklinde konuştu.
BDP’li milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Ufuk Uras’ın da destek verdiği eylem basın açıklamalarının ardından olaysız dağıldı.
Barışın Sesini Hep Birlikte Yükselttiler
Adil Medya – 26.11.2011
Beyoğlu Tünel Meydanı’nda bir araya gelen 2 bini aşkın sosyalist, Kürt, Ermeni, müslüman barış yanlısı “Kardeşlik, adalet, barış” ana pankartının arkasında Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. Oldukça coşkulu geçen yürüyüşte, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştiren politikalar protesto edilerek “Ölüm değil, çözüm” sloganları atıldı…
Barış İnisiyatiflerinin düzenlediği eylem saat 15:00’te Tünel Meydanı’ndan başladı. “Kardeşlik, adalet, barış/ Biratî, Dad, Aştî” ana pankartının arkasında yürüyüşe geçen göstericiler, Kürt sorununda adalet ve barış talep ettiler.
Ölümlerin durdurulmasının gerekliliğinin vurgulandığı eylemde, “Ölüm değil çözüm”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Kürt halkına özgürlük” sloganları atıldı.
Eyleme İstiklal Caddesi’ndeki yurttaşların büyük destek verdiği gözlemlendi, Türkçe ve Kürtçe atılan barış sloganları çevreden alkışlarla karşılandı.
Müslümanların, sosyalistlerin, demokratların ve Kürtlerin birlikte barış talep ettiği yürüyüşte BDP’li siyasetçilere yönelik tutuklama dalgaları, “KCK” operasyonları protesto edildi.Barış gösterisine Yazar İhsan Eliaçık, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP eski milletvekili Ufuk Uras, Zeynep Tanbay, Ferda Keskin, Feryan Öney gibi isimler de katılarak destek verdi.
Taksim Meydanı’na gelindiğinde okunan basın açıklamasında, savaşın işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri alıp götürdüğü vurgulanarak şöyle denildi:
“Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak, çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.”
Yıldız Önen tarafından Kürtçe , Mazlum-Der’den Mehmet Ali Devecioğlu’nun Türkçe okuduğu basın metni şöyle devam etti:
“Biz kardeşlik istiyoruz!
Biz adalet istiyoruz!
Biz barış istiyoruz!
Eşit koşullarda kardeşlik, mutlak adalet, onurlu barış istiyoruz!
“Çözüm diyalogda, çözüm müzakerede!” diye haykırıyoruz…
“Barışın formülü çok da karmaşık, çok da belirsiz değil” diyoruz. Birçok mecrada, birçok kesim uzun süredir dile getiriyor, biz tekrarlıyoruz:
KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın.
Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın.
Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın.”