ASF Hazırlık toplantısı 30-31 Mart, 1 Nisan tarihlerinde Portekiz’in Lizbon kentinde yapıldı. 30 gönüllünün ve 16 gönüllü tercümanın görev yaptığı toplantılara 23 ülkeden 133 kişi katıldı.
Üç gün süren toplantılarda bir çok ağ ve çeşitli metodoloji çalışma grupları bir araya geldi. Yapılan asamble toplantılarında bir sonraki ASF’nin yerine karar verildi ve bir sonraki ASF’ye dönük olarak prensiplerden oluşan bir metin hazırlandı. 5. ASF, 2008 yılının Eylül ayında Kopenhag’da (Danimarka) ya da Malmö’de (İsveç) yapılacak.
Türkiye Sosyal Forumu internet sitesi
ASF Hazırlık Toplantısı’nın ilk günü, daha önce Brüksel’de ve Paris’te birer toplantı yapan metodoloji çalışma grubu, Avrupa çağında örgütlenen ağlar ve sosyal hareketler koordinasyonu toplandı.
- Tarımda GDO’lar
- Sendika networkü
- Başka bir Avrupa
- G8 karşıtı ağ
- Yerel sosyal forumlar
- Eğitim networkü
- Kamu hizmetleri için Avrupa ağı
- Göç networkü
- EPA’ları (Ekonomik Ortaklık Antlaşmaları) durdurun ağı
- Yaşasın hafıza ağı (ASF’deki bilgi yönetimi, görselleştirme ve arşiv üzerine özgür elektronik araçlar geliştiren bir grup)
Olmak üzere 10 ağın yaptığı toplantıların ardından sosyal hareketler koordinasyonu, önümüzdeki dönem yapılacak etkinlikleri değerlendirdi. Toplantıda Almanya’nın Rostock kentinde yapılacak olan G8 karşıtı etkinlikler ve önümüzdeki yıl Dünya Sosyal Forumu’nun çağrısıyla yapılacak olan küresel eylem günü etkinlikleri ele alındı.
Cumartesi günü yapılan asamble toplantısı, Kenya’da yapılan 7. Dünya Sosyal Forumu’nda çekilmiş bir kısa belgeselle başladı. Ardından İtalya’dan Rafaella Bollini toplantıya DSF ile ilgili bilgiler aktardı. Buna göre DSF’ye 60 bin kişi kayıt oldu ve Afrika’da bugüne kadar Afrikalıların örgütlediği (ve tüm Afrika’dan katılım olan) en büyük etkinlikti. Sivil toplumun Afrika’da yeterince güçlü olmaması, kilise vb. kurumlara bağlı olarak yukarıdan aşağı örgütlenen sosyal yapı ve maddi sıkıntılar forumun yapılmasındaki zorluklardı. Afrika Örgütlenme Komitesi yoksullarla iyi bir ilişki kuramadı. Giriş paraları yüksekti ve çeviride sorunlar yaşandı. Fakat çok sayıda network Nairobi’deydi (tarım, su, iş, savaş, borçlanma vb). Ayrıca yeni kurulan networkler de vardı. Bu sayede dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hareketlerle Afrikalı hareketler arasında somut bir işbirliği kuruldu. Ancak networklerin arasındaki ilişki zayıf kaldı. EPA konusunun (Avrupa-Afrika Ekonomik İşbirliği Antlaşması) işlenmesi önemliydi. Nairobi’den çıkarılacak bir ders, bir sonraki ASF’ye dünya çapında bir katılım sağlanmasının önemi. Önümüzdeki yıl Dünya Sosyal Forumu yapılmıyor. Onun yerinde 26 Ocak 2008’de (tarih kesin değil ama eğilim bu yönde) her yerde aynı gün, Davos zirvesini protesto eden eylemler ve etkinlikler yapılacak.
DSF sunuşunun ardından, Almanya’nın Rostock kentinde yapılacak G8 zirvesine karşı, 2 Haziran’da yapılacak büyük eylem ve hafta boyu sürecek etkinlikler üzerine Hugo Braun bir sunuş yaptı. Bilindiği üzere 4-6 Haziran 2007’de Almanya’dan Heiligendamm’da G8 liderleri bir araya gelecekler. Bu zirveye karşı, Avrupa çapında oluşturulmuş, sendikalardan, çevre örgütlerinden, kilise gruplarından ve antikapitalist gruplardan oluşan çok büyük bir koalisyon 2 Haziran’da büyük bir gösteri gerçekleştirecek (www.heiligendamm2007.de). 5-7 Haziran’da ise sosyal hareketler Rostock’ta alternatif zirve yapacaklar. Alternatif zirve için şu site takip edilebilir: www.g8-alternative-summit.org
G8 zirvesine karşı yapılacaklar değerlendirildikten sonra metodoloji grubunun yaptığı çalışmaları Belçika’dan Fabrice Collignon sundu. Öğleden sonra ise metodoloji grubunun hazırladığı metin (bakınız ek: metin 1) üzerinden 4 çalışma grubu olarak tartışmalar yapıldı. Genel, metodoloji, örgütlenme ve lojistik üzerine yapılan bu tartışmalar Pazar günü yapılan asamble toplantısına rapor olarak sunuldu.
Toplantının Cumartesi akşam oturumunda ise bir sonraki ASF’nin yeri tartışmasına geçildi. Öncelikle iki aday, Avusturya ve İskandinavya toplantıya raporlarını sundu. Viyana’dan gelen girişimin sözcüsü Leo Gabriel, yaptıkları çalışmalara rağmen, sosyal demokrat çoğunluğun elinde olan belediye yönetiminin ASF’nin 2008’de Viyana’da yapılmasını desteklememe kararı aldığını, bu durumda 2008’de forumu Viyana’da yapmanın olanaklı olamayacağını ifade etti. Danimarka ve İsveç’in ortak yaptığı öneriyi ise her iki ülkeden 4 temsilci sundu. Sözcüler öncelikle, forum Kopenhag’da da Malmö’de de yapılsa, önerinin İskandinav önerisi olduğunu ve her iki kentten de katılımın hedefleneceğini belirttiler. İki kentin birbirine uzaklığı 30 km. Şu anda 30 örgütün oluşturduğu bir inisiyatif bu öneri üzerine çalışıyor ve giderek artan bir destek söz konusu. Şu ana kadar destek verdiğini açıklayan kişi ve kurumlardan bazıları şöyle:
- Kopenhag Belediye Başkanı, eski AB komisyoneri Ritt Bjerregaard
- Malmö Belediyesi, Başkan Ilmar Reepalu
- ABF (İşçilerin Eğitim Derneği, İsveç)
- Afrikagrupperna (Dayanışma örgütü, İsveç)
- Arena Grup (sol bir düşünce ve yayın kuruluşu, İsveç)
- Attac Finlandiya
- Attac Norveç
- Attac İsveç
- BUPL (bakım işçileri sendikası, Danimarka)
- Cogito (düşünce kuruluşu, İsveç)
- Danimarka Öğretmenler Sendikası
- Sivil Adalet Örgütü (Danimarka)
- Sosyal İşçiler Sendikası (Danimarka)
- FIC (uluslar arası sendikalar birliği, Danimarka)
- FTF (kamu emekçileri sendikası, Danimarka)
İskandinavyalılar, olası yer olarak çeşitli alternatifler üzerinde durduklarını, ancak büyük ihtimalle Danimarka-İsveç sınırına yakın olan Oresund bölgesinde bir yer belirleyeceklerini söylüyor. Yapılacak forumun, İskandinavya’daki sağ hükümetlere karşı sosyal hareketleri güçlendireceği ve 2008’de Danimarka’da, 2010’da İsveç’te yapılacak seçimlere de etki edeceği ifade edilenler arasında. Yapılan çalışmalarda tahmini bütçenin 1.5 milyon euro dolayında olacağı tahmin edilmiş. Finansman için belediyenin kent meclisiyle görüşmeler sürüyor.
Önerilerin ardından yapılan tartışmada, bazı kaygılar dile getirilmekle beraber, İskandinavya önerisi kabul edildi. Tarih olarak da 2008 Eylül ayının tüm Avrupa için uygun olacağı düşünülüyor. Bu gündemde Türkiye Sosyal Forumu adına bir konuşma yapan TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil de Danimarka’nın önerisini desteklediğimizi ve Danimarka’ya da Yunanistan’a olduğu gibi Türkiye’den çok sayıda kişiyi götürmeye çalışacağımızı ifade etti. 2010’daki ASF için bazı Avusturyalı katılımcıların yine Viyana’nın önerilebileceğini söylemesi üzerine, 2010’daki ASF’nin AB’de olmayan bir Avrupa ülkesinde yapılmasının iyi olacağını, bu çerçevede Türkiye’yi 2010 için önerebileceğimizi söyledi.
Pazar günü yapılan genel toplantıda, çalışma ağlarının raporları alındı. Başka bir Avrupa ağının, AB liderlerinin Berlin deklarasyonuna karşı açtığı Lizbon deklarasyonu metni burada imzaya açıldı. Ardından, metodoloji çalışma grubunun yaptığı çalışmalar üzerinde duruldu. Yapılan tartışmaların ardından metodoloji prensiplerini içeren 4 sayfalık bir metin üzerinde anlaşıldı.
Bir sonraki Avrupa Sosyal Forumu hazırlık toplantısı 2007 Eylül ayında Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılacak.