29 Mart 2012 –“Nükleersiz Bir Dünya Mümkün!” Basın Toplantısı-İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dünya turunda, 20 ülkede 21 limanı ziyaret edecek olan geminin yolcularından Koordinatör Akira Kawasaki ve Hiroşima mağduru Lee Jongkeun, ICAN (Nükleer Silahların Yasaklanması İçin Uluslararası Kampanya) tarafından düzenlenen toplantıda Türkiyeli savaş karşıtlarıyla biraraya geldi. Etkinliği destekliyen Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Küresel Eylem Grubu (KEG), Yeşiller ve Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nden temsilcilerin de katıldığı toplantıya basın yoğun ilgi gösterdi. Saat 11.00’de Taksim Hill Otel’de yapılan toplantının açış konuşmasını sanatçı Şevval Sam yaptı. Erol Kızılelma’nın moderatörlüğünü yaptığı basın toplantısının konuşmacıları Akira Kawasaki, Lee Jongkeun, Ufuk Uras ve Şenol Karakaş “nükleersiz bir dünya” dileğinde birleştiler. Toplantıda çevirileri Nur Ottoman ve Sungur Savran gerçekleştirdi.

Bütün dünyada geçmişte ve bugün yaşanan felaketleri dikkate almayan nükleer lobisinin bizim gibi ülkelere yöneldiğine dikkat çeken Erol Kızılelma, AKP hükümetinin nükleer santral inadını sürdürmesini kınadı ve “nükleere inat yaşasın hayat” diyerek Şevval Sam’ı kürsüye davet etti.

ŞEVVAL SAM: “DÜNYAYI İNSAN BATIRACAK”

Konuşmasında nükleer santraller ve nükleer silahların insanlığın sonunu getirecek ölümcül riskler oluşturduğunu vurgulayan Şevval Sam, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu dünyadan başka bir yere gidemeyeceksek -ki öyle de görünüyor- o zaman bu dünyanın, para ve iktidar peşinde olanların hırsları yüzünden yok olmasına izin vermeyeceğimizi ve yeryüzünün onlara ait olmadığını göstermek zorundayız. İnsanca yaşamalıyız diyenlerin seslerine kulak verilmelidir. Bunun için buradayız. Japonya’dan kalkıp İstanbul’a kadar gelen nükleer enerji mağduru dostlarımızın varlığı -aslında- ne yapmamız gerektiği konusunda yeterince fikir veriyor:

– İnsan olmanın ne anlama geldiğini sorgulamak… Doğanın sahibi değil onun bir parçası olduğumuzu hatırlamak ve nükleersiz bir dünya için var gücümüzle mücadele etmek… Vicdanın olmadığı yerde insanlık var olamayacaktır.”

AKİRA KAWASAKİ: ‘FUKUŞİMA, JAPONLARIN NÜKLEER ALGISINI DEĞİŞTİRDİ’

Japonya’daki insanlar açısından nükleer enerji konusunun en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu dile getiren Barış Gemisi Koordinatörü Akira Kawasaki, Japonya’nın yaşadığı Hiroşima ve Nagazaki katliamlarına vurgu yaptı.  “Hiroşima ve Nagasaki gibi iki acı tecrübeyi yaşayan Japon halkı ve hükümetinin büyük oranda nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasının doğru olduğuna inandığını” söyleyen Kawasaki, Japonya’da yaşanan son depremin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen facianın ise bu anlayışı tamamen tersine çevirdiğini sözlerine ekledi.

LEE JONGKEUN: “ATOM BOMBASI ATILDIĞINDA 16 YAŞINDAYDIM”

Hiroşima saldırısının mağduru ve tanığı Lee Jongkeun ise, yaşadığı acı dolu günleri anlattı. Nükleer saldırı yapıldığında 16 yaşında olduğunu ve demir yollarında tamirci olarak görev yaptığını belirten Lee Jongkeun, bomba atıldığında hiçbir ses duymadığını ve sadece bir ışık parlaması gördüğünü ifade etti. Jongkeun, kendisine öğrettikleri gibi ağzını, yüzünü, gözlerini ve kulaklarını kapatarak yüz üstü yere yattığını belirtti.

Yaşadıklarını anlatırken heyecanlandığı görülen Jongkeun, ensesindeki saçlarının yandığını hissettiğini belirtti. Olay yaşandığında kimsenin atom bombası diye bir şeyi bilmediğini aktaran Jongkeun, patlama ve ortaya çıkardığı ışık sebebiyle ensesi ve yüzünün yandığını söyledi. İş yerine doğru koştuğunu ve yolda gördüğü insanların birbirinden yardım istediğini belirten Jongkeun, kendisinin sığınacak güvenli bir yer aradığı için insanlara yardım edemediğini ifade etti. Yüzündeki yanıkları kısmen tedavi edebildiğini ancak ensesindeki yanıklarda zamanla kurtlanma olduğunu aktaran Jongkeun, annesinin bu kurtları defalarca gözyaşı içinde ayıkladığını anlattı. Jongkeun, iyileşmesinin yaklaşık 4 ayı bulduğunu da dile getirdi.

Fukuşima nükleer santralinde yaşanan son nükleer kazayı da değerlendiren Jongkeun, kazaya yol açının da nükleer enerji olduğunu ifade etti. Jongkeun sözlerini, “Daha yaşayacak kaç yıl ömrüm var bilmiyorum ama, bu zaman içinde nükleer enerjiye, kullanıldığı santrallere, silahlara son verilmesi için daima mücadele edeceğim. Çünkü dünyamız çok güzel bir yer o güzel yerde yaşamayı hepimiz hak ediyoruz.” diyerek tamamladı.

UFUK URAS: “NÜKLEER SANTRALLER İÇİN REFERANDUM YAPILSIN”

Konuşmasına bu buluşmanın ve toplantının zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayarak başlayan Uras şöyle dedi:

“Barış Gemisi İstanbul’a önceki gelişinde biz Küresel BAK olarak Japonya’dan gelen dostlarımızı rıhtmda karşılamış ve ortak açıklama yapmıştık. Keşke 5 yıl önce ortaya konan talepler gerçekleşseydi, bugün bu noktada olmazdık. Bu toplantı aynı zamanda Seul’de yapılan Nükleer Enerji Zirvesine bir cevaptır. Nisan ayında yapılacak Enerji Liderleri Zirvesine de bir cevaptır. Yine Esat diktatörlüğüne karşı bölgede savaş tamtamlarının çaldığı sıcak günlerin arefesinde gerçekleşmesi de önemlidir…”

Birilerinin Türkiye’yi nükleer pazarlama cennetine çevirmek istediğine dikkat çeken Uras, “Bunca yaşanan acıya rağmen nükleer lobilerin Türkiye’nin geleceğini belirlemesi büyük çelişkidir” dedi.

Türkiye’de birçok konuda referandum yapıldığını söyleyen Ufuk Uras, “esas nükleer santraller konusu halka sorulmalı ve mutlaka referanduma gitmelidir” dedi.

SENOL KARAKAŞ: “26 NİSAN’DA KİTLESEL EYLEM VAR”

“Nükleer bombanın ve nükleer santral patlamasının acılarını çeken arkadaşlarımızı dinledik. Aslında benzer bir tehlikeyle biz de karşı karşıyayız. Son zirvede, Obama ve Erdoğan ortak açıklamalarında nükleer tehlikeye karşı uyarıda bulundular. Bu bana seri katillerin buluşup cinayete karşı tedbiri konuşmaları gibi geldi. ABD’nin elinde kullanıma hazır 9400 nükleer başlık var. İncirlik’teki 90 adet nükleer başlığa karşı Küresel BAK yıllardır kampanya yapıyor.

Ayrıca Afganistan, Irak, Filistin işgallerinin yarattığı terör dünya halklarını kan kusturuyor. Erdoğan da kendi halkına karşı şiddet uyguluyor. Yani bunların uyarısı aslında kendilerine karşı uyarı işlevi görüyor.

Türkiye’de insanlar nükleer santralleri istemiyor. Daha önceki hükümetler de hep istedi bu santralleri ama yapamadılar. AKP hükümetinin sonu da hüsran olacak. Biz bu saldırıyı defalarca bertaraf ettik. Bunu da ederiz.”

Şenol Karakaş, konuşmasının sonunda, Çernobil’in yıldönümünde 26 Nisan’da İstanbul, Ankara ve İzmir’de nükleere karşı kitlesel eylemler yapılacağını söyleyerek mücadelenin sokaklarda devam edeceğini söyledi.

ÜMİT ŞAHİN: “AKKUYU’DA ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI”

Toplantının katılımcılarından Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin söz alarak, toplantı ile aynı saatlerde yaşanan olumlu bir gelişmeyi buradakilerle paylaşmak istediğini söyledi. Şöyle dedi:

“Biz burada Japonya’dan gelen dostlarımızla nükleere karşı ortak mücadelemizi konuşurken, Akkuyu’daki arkadaşlarımız da santral için tezgahlanan ÇED toplantısını yaptırmadılar. Kalabalık bir şekilde toplantıyı protesto eden Akkuyu halkı, toplantının yapılacağı salona girdi. Toplantı yapılmadan dağıldı. Ama muhtemelen yalan söyleyecekler ve ‘ÇED toplantısı yapıldı’ diye rapor tutacaklar. Bu eylem sırasında 4 kişi de göz altına alınmış…”

LEE JONGKEUN: ‘DÜŞMANLIK DUYGUSU TAŞIMIYORUM’

Toplantının sonunda Ufuk Uras, Hiroşima mağduru Jongkeun’a, atom bombasını soğukkanlılıkla üzerinize atanlara karşı ne hissediyorsunuz diye sordu.

“Şu anda o zaman bunu yapanlara karşı bir düşmanlık duygusu taşımıyorum” diye yanıtlayan konuk konuşmacı şöyle devam etti: “Ama o zaman büyük bir nefret hissettiğimi anımsıyorum. O zaman Amerikalılara çok öfkelenmiştim ama bugün biliyorum ki, ABD’de de nükleere karşı milyonlarca kişi var. Onlarla birlikte mücadele ediyor olmak bence çok güzel…”

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.