17-19 Eylül’de Beyrut’ta toplanan Savaş Karşıtı ve Küreselleşme Karşıtı Hareket Konferansı raporu
Taslak deklarasyon, Savaş karşıtı ve Küreselleşme Karşıtı Hareket Beyrut Uluslar Arası Strateji Toplantısı, Beyrut, 17-19 Eylül
Bizler, 54 ülkedeki sosyal hareketler, örgütler, politik partiler, networkler ve koalisyonlardan gelen, küresel barış ve adalet için mücadele eden, eşitlik, dayanışma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde hareket eden delegeleriz. Çok kritik bir anda Beyrut’ta toplandık. Arap bölgesindeki arkadaşlarımız ve yoldaşlarımızla ilişkilerimizi güçlendirecek olan bu tarihsel fırsattan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler, birlik olmanın ilkelerini ve Jakarta Barış Konsensüsünde, Irak ve Filistin’in işgaline, şirketlerin küreselleşmesine ve diktatörlüklere karşı belirlenen eylem planını onayladığımızı bir kez daha açıklıyoruz.
Ortadoğu, Amerika için stratejik bir cephe. Irak ve Filistin baskı ve direniş açısından iki kritik odak noktası. Küresel adaleti kurmak açısından Irak ve Filistin halklarının özgürlüğü çok önemli. Onların mücadelesi bizim mücadelemiz.
- •Irak ve Filistin halklarının işgale karşı direniş haklarını destekliyoruz.
- •Amerika ve koalisyon güçlerini koşulsuz olarak Irak’tan çekilmeye çağırıyoruz.
- •İsrail’in Filistin’i işgal etmeye son vermesini istiyoruz.
- •Geri Dönüş Hakkı’nın hemen uygulanmasını istiyoruz. Bunun ardından, başka ülkelere göç etmiş olan ve kendi ülkeleri içinde yerleri değiştirilmiş olan Filistin’li mültecilerin bütün ekonomik, politik ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
- •Siyonizmin ırkçı ve sömürgeci karakterini ve İsrail’in Devlet ideolojisini kınıyoruz.
- •Bütün yerleşim yerlerinin ve Duvar’ın yıkılmasını istiyoruz.
- •Bütün Irak’lı ve Filistin’li politik tutukluluların serbest bırakılmasını istiyoruz.
Oratdoğu bölgesinde demokrasi ve sosyal, ekonomik, politik ve sivil haklar için mücadele eden ve diktatörlüklere karşı çıktığı için baskı gören insanlarla dayanışma içinde olduğumuzu açıklıyoruz.
Lübnan halkının İsrail’e kaşı direnişinin ve Sabra ve Shatila katliamının yıldönümünde, bütün dünyada bizlere ilham kaynağı olan Lübnan direnişini selamlıyoruz ve Güney Lübnan’da devam eden direnişle dayanışma içinde olduğumuzu açıklıyoruz.
Bu dayanışmamızı, ortak kampanyalar yaparak geliştireceğiz. Bu olumlu diyalog ve ortak hareket etme dinamiği devam etmelidir.
Eylem Planı
- •İsrail ayrılıkçılığına karşı Uluslar arası Kampanya başlatıyoruz.
- •Ayrılıkçı İsrail’in ekonomik, akademik, kültürel, politik ve diplomatik olarak izole edilmesini istiyoruz. Bunun için, etkin bir şekilde boykot, yaptırım ve yoksun bırakma yöntemleri uygulanmalıdır.
Bağdat’ta kaçırılan İtalyan ve Irak’lı Yardım Emekçilerinin Serbest Bırakılması Talebi
Bizler, Irak’ın işgaline karşı çıkmış olan ve hala da karşı çıkmaya devam eden, dünyanın dört bir yanından gelmiş birey ve örgütleriz. 7 Eylül 2004’de kaçırılan iki Irak’lı ve iki İtalyan yardım çalışanının serbest bırakılmasını rica ediyoruz.
İki İtalyan, Simona Pari ve Simona Torretta ve iki Irak’lı Ra’ad Ali Abdul Aziz ve Mahnoaz Bassam, bağımsız bir İtalyan yardım örgütü olan ve 1992’den bu yana Irak’ta çalışma yapan Un Ponter Per Baghdad (Bridges to Baghdad-Bağdat’a Köprüler) örgütünün üyeleridirler. Ambargo sırasında diğer yardım örgütleri Irak’ta çalışma yapmayı redderken, Bridges, savaş ve işgalden dolayı acı çeken sivillerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına karşı çıktığı için Irak’ta çalışılması gerektiğini savundu.
Bu işgalde, Amerika ve onun koalisyonu, yardımı ve kurtarmayı Iraklıları pasifleştirmenin bir aracı olarak kullanarak, yardımseverlik ve politika arasındaki farkı sinsi ve bilinçli bir şekilde bulanıklaştırıyor. Bunun sonucu olarak, Iraklılar, anlaşılır bir şekilde, uluslar arası yardım kuruluşlarına giderek artan bir şüpheyle bakmaya başlıyorlar. Bu karışıklığın doğurduğu tehlikeye rağmen, Bridges, Iraklıların amaçlarının ne olduğunu anlayacaklarına inanarak bilinçli bir şekilde Irak’ta çalışmaya devam etmeye karar verdi.
Bridges, işgali daha katlanılır ve böylece Iraklılar için kabul edilebilir bir hale getirmek için İtalyan hükümeti ya da Amerika’nın önderliğindeki koalisyon tarafından kullanılan bir araç değildir. En başından itibaren, kendi tutumu konusunda açık ve ısrarcı olmuştur: ambargoya karşı çıktı, Irak’a yapılan saldırıya karşı çıktı ve şimdi de işgale karşı çıkıyor. Bridges, İtalya’da, hükümetin Amerika önderliğindeki koalisyona katılmasına karşı çıkanların başında geliyor.
15 Şubat 2003’de, İtalya çapında bir milyondan daha fazla insanı harekete geçiren savaş karşıtı yürüyüşü ve bundan sonra yapılan çeşitli gösterileri örgütleyenlerin başında geliyordu. Ayrıca Bridges, dünyanın dört bir yanındaki savaş karşıtlarıyla bağlarını koruyarak ve Bağdat’ta, İşgal İzleme Merkezi (farklı ülkelerdeki savaş karşıtı örgütler ve koalisyonlar tarafından işgali izlemek üzere kurulan bir merkez)’nin kurulmasında kilit bir rol oynayarak aktif bir şekilde küresel savaş karşıtı hareketin içinde yer alıyor.
Simona Toretta hayatının üçte birini Irak’ta geçirdi, Simona Pari 2003’de ona katıldı. Bridges’ın ülke içi çalışmalarının şefi olarak Simona Toretta, Irak’ın eskimiş su altyapısının iyileştirilmesi ve okul binalarının tamir edilmesi projelerini gözetleyip denetliyordu. Simona Pari, başka işlerin yanı sıra travma geçirmiş Irak’lı çocukların eğitim programlarını organize ediyordu. Ra’ad ise Bağdat ve Basra’daki okul projelerinin başındaki kişiydi. Mahnoad sosyal programlarla ilgileniyordu. Bu projeler bir yana, Bridges ayrıca, Irak’lı yerel örgütlerin, işgal güçleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini belgeleme ve rapor etme yeteneğini geliştirdi. Bu yıl Nisan ayında, Bridges, Felluce’de kuşatma altında olan siviller için su, yemek, kan ve ilaç getiren bir yardım konvoyu örgütledi. Geçen ay, Amerika’lı ve Irak’lı ‘geçici hükümet güçleri’ Necef’teki saldırıları başlattıklarında, Bridges, çapraz ateşe yakalanan Irak’lılara yardım etmek üzere yine oradaydı.
Simona, Simona, Ra’ad ve Mahnoaz Irak halkının düşmanları değiller. Onlar, Irak halkıyla omuz omuza, işgalin derhal sona ermesini istediler. Şu anda rehin tutulan bu insanların derhal serbest bırakılmasını rica ediyoruz.
Ayrıca İtalyan hükümetinin derhal Amerika’nın önderliğindeki koalisyondan çekilmesini istiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Irak’ta kalan işgal güçlerinin derhal bu işgale son vermelerini istiyoruz.
(Bu talebi imzalamak için lütfen kendi isminiz, örgütünüzün adı, ülkeniz, haberleşme bilgileriniz ile birlikte free-our-friends@focusweb.org Bu posta adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır adresine bir e-posta gönderin. Lütfen birey olarak mı yoksa örgüt olarak mı imzaladığınızı belirtin.)
8 Eylül 2003
İmzalayanlar:
Iraq İnternational Occupation Watc Center (Irak Uluslar arası İşgali İzleme Merkezi), Alianza Social, Continental (Latin Amerika), Campaign Genoa 2001 (Cenova 2001 Kampanyası-Yunanistan), Cantinental Campaign Against FTAA (FTAA’ya Karşı Kıtasal Kampanya-Latin Amerika), Code Pink (Kod Pembe-Amerika Birleşik Devletleri), Global Exchange (Küresel Değişim-Amerika Birleşik Devletleri), Globalize Resistance (Direnişi Küreselleştir-İngiltere), Focus on the Global South (Küresel Güneye Odaklan-Filipinler, Tayland ve Hindistan), İnternational Civilian Campaign for the Protection of Palestinians (Filistinlilerin Korunması İçin Uluslar arası Sivil Kampanya-Fransa), Palestinian Workers Union (Filistinli İşçiler Sendikası), Stop the War Coalititon (Savaşı Durdurun Koalisyonu-İngiltere), Stop the War Coalition (Savaşı Durdurun Koalisyonu-Yunanistan).
Paragraf:
“Uygarlıklar çatışması” yoktur. Direniş terörizm değildir. Aynı zamanda, özgürlük için mücadele eden gruplar açısından insan haklarına saygı duymak, değişmez bir ahlaki esas olarak savaşa, emperyalizme ve küreselleşmeye karşı mücadeleyi gerektirir. Bu bağlamda, Irak’ta bilinmeyen güçler tarafından kaçırılan İtalyan ve Irak’lı yardım çalışanlarının serbest bırakılmasını rica ediyoruz. Devlet için çalışan teröristler dahil olmak üzere bütün teröristleri kınıyoruz.