Irak’ta İşgale Son Kampanyası Dünyadan Haberler

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
24 Eylül’de dünyada gerçekleşen eylemlerle ilgili haberler
CNN, 24 Eylül 2005
Irak savaşına geniş katılımlı protesto
Irak savaşı ABD ve Avrupa’da protesto ediliyor
Savaş karşıtları Irak’ta savaşın sona erdirilmesi için yine meydanlara döküldü
ABD ve Avrupa’da bugün Irak’taki savaşın durdurulması ve bu ülkedeki askerlerin çekilmesi için protesto gösterileri düzenleniyor.
İngiltere’de ‘Stop The War’ adlı sivil toplum koalisyonunun çağrısıyla yapılan mitingde göstericiler, Westminster’daki parlamento binası önünde toplanmaya başladı.
En az 100 bin kişinin katılmasının beklendiği mitingde, Irak’taki İngiliz askerlerinin derhal çekilmesini isteyen göstericiler, Hyde Park’a kadar yürüyecek.
Nükleer Silahsızlanma Kampanyası ve İngiltere Müslüman Birliği adlı kuruluşların oluşturduğu Stop The War koalisyonu yetkilileri, ABD’deki savaş karşıtı mitingle aynı gün olması ve Brighton’daki İşçi Partisi Yıllık Kongresi nedeniyle gösteriyi bugün düzenlediklerini belirtti.
Irak’taki askerlerin çekilmesini isteyen göstericiler, aynı zamanda yeni terörle mücadele yasasıyla 7 temmuz saldırılarından bu yana artan ırkçı saldırıları protesto edecek.
Savaş karşıtları ABD’de de meydanda
ABD’nin başkenti Washington’da da savaş karşıtları, Beyaz Saray önünden başlayacakları yürüyüşle Irak’taki ABD askerlerinin çekilmesini isteyecek.
Washington Anıtı arkasında toplanacak göstericiler, burada folk şarkıcısı Joan Baez’in 11 saat sürecek konferansıyla savaşı protesto edecek.
ABD Başkanı George Bush’un Texas’taki çiftliğinin kapısında 26 gün çadır kurmasıyla savaş karşıtlarının lideri haline gelen Cindy Sheehan’ın da yer alacağı mitinge, 100 bin kişinin katılımı bekleniyor.
Irak’taki savaşta oğlunu kaybeden bir başka ABD’li Diane Ibbotson’ın başını çektiği bir başka grup ise ABD askerlerine destek gösterisi düzenleyecek.
Oğlu, Sheehan’ın oğluyla aynı pusuda hayatını kaybeden Ibbotson, savaş karşıtlarının, oğlu gibi ülkelerine hizmet için ölenlerin onurunu ayaklar altına aldıklarını savunuyor.
Londra’da binlerce kişi protesto yürüyüşünde
Irak’taki İngiliz askerlerinin bir an önce çekilmesini isteyen on binlerce savaş karşıtı, İngiltere’nin başkenti Londra’nın merkezindeki protesto yürüyüşlerine başladı.
Ellerinde ABD ile Blair hükümeti karşıtı pankartlar taşıyan ve savaşı protesto eden sloganlar atan kalabalık, Parlamento yakınlarından başlayan yürüyüşlerini Trafalgar meydanına doğru sürdürüyor.
Göstericilerin, Trafalgar meydanına ulaştıktan sonra Picadilly Meydanı üzerinden Hyde Park’a ulaşmaları bekleniyor.
Irak’ta savaşın başlamasından bu yana ‘Savaşa Son’ koalisyonu tarafından düzenlenen 12’inci yürüyüş olma niteliğini taşıyan bugünkü gösteri, iktidardaki İşçi Partisi’nin hafta başında başlayacak yıllık olağan genel kurulu öncesine denk gelmesi nedeniyle Başbakan Tony Blair’e önemli bir baskı unsuru olarak görülüyor.
Protestocuların eylemlerini tam Parlamento binasının önünden başlatmak istedikleri, ancak İngiltere’de yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasalarının buna olanak tanımadığı belirtiliyor.
Gösteri nedeniyle başkent Londra’da polisin aldığı geniş güvenlik önlemleri de dikkati çekiyor.
ABD’de de Ibbotson’ın lideri olduğu Iowa eyaletinde kurulan ‘ailelerden askerlerimize destek’ adlı grup, bugün başkent Washington’da bir basın toplantısı, yarın da bir miting düzenleyecek.
ABD’nin San Francisco, Los Angeles ve Seattle kentlerinin yanı sıra Avrupa’da Paris, Roma, Kopenhag ve Helsinki’de de savaş karşıtı gösteriler düzenlenecek.
AKŞAM, 25 Eylül Pazar
Savaş karşıtları sokağa döküldü
SAVAŞA Son Koalisyonu, Irak’ta savaşın başladığı Mart 2003’ten beri 12. protesto gösterisini dün İngiltere ve ABD’de gerçekleştirdi. Irak’taki savaşın durdurulması ve bu ülkedeki askerlerin çekilmesi için düzenlenen gösterilere yüzbinlerce kişi katıldı.
BLAIR’E UYARI
Londra’da ellerinde ABD ile Blair hükümeti karşıtı pankartlar taşıyan ve savaşı protesto eden sloganlar atan 100 bine yakın kişi yürüdü. Göstericiler, aynı zamanda yeni terörle mücadele yasasıyla 7 Temmuz saldırılarından bu yana artan ırkçı saldırıları protesto etti. Gösteri, iktidardaki İşçi Partisi’nin hafta başında başlayacak yıllık olağan genel kurulu öncesine denk gelmesi nedeniyle Başbakan Tony Blair’e önemli bir baskı unsuru olarak görülüyor. Protestocular, eylemlerini Parlamento binasının önünden başlatmak istedi, ancak İngiltere’de yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasaları buna olanak tanımadı.
ABD’nin başkenti Washington’da da savaş karşıtları, Beyaz Saray önünden başlattıkları yürüyüşle Irak’taki ABD askerlerinin çekilmesini istedi. Göstericiler, burada folk şarkıcısı Joan Baez’in 11 saat sürecek konferansıyla savaşı protesto etti. ABD Başkanı George Bush’un Teksas’taki çiftliğinin kapısında 26 gün süreyle çadır kurmasıyla savaş karşıtlarının lideri haline gelen Cindy Sheehan’ın da yer aldığı mitinge, 100 bin kişi katıldı.
EVRENSEL, 25 Eylül Pazar
Yüzbinler işgale karşı
ABD ve Avrupa’nın birçok kenti önceki gün işgal karşıtı eylemlere sahne oldu. ABD’de başkent Washington’da gerçekleştirilen gösteriye 200 bin kişi katıldı. Başkentteki eyleme ABD’nin birçok bölgesinden otobüs, araba ve uçaklarla gelen savaş karşıtları “Bush yalan söyledi binlerce kişi öldü” sloganları atarak ABD hükümetini protesto etti.
Eylemciler taşıdıkları pankartlarla da işgalin bir an önce sonlandırılmasını istediler. Savaş karşıtı örgüt ANSWER’in yöneticilerinden Brian Becker savaş ve işgal karşıtlığının her gün biraz daha arttığını belirtti.
Amerika’da yapılan protesto eylemine ABD Başkanı George Bush’un Teksas’taki çiftliği önüne kurduğu çadırla işgali protesto eden ve ABD’deki savaş karşıtlarının simgesi haline gelen asker annesi Cindy Sheehan da katıldı.
Londra’da yüzbin kişi
ABD’deki eylemler ile aynı zamanda İngiltere’nin başkenti Londra’da da bir eylem düzenlendi. Yüz bin kişinin katıldığı gösteride İngiltere’nin ABD işgaline verdiği desteğin sonlandırılması istendi.
İngiltere’de yapılan eylemde yeni terörle mücadele yasası ve 7 Temmuz’da gerçekleştirilen bombalı saldırıların ardından artan ırkçı saldırılar da protesto edildi.
Parlamento binasının önünde toplanan savaş karşıtları “Yalancı Blair” ve “Askerler eve dönsün” şeklinde sloganlar attı.
Eylemin düzenleyicilerinden Savaşı Durdurun Koalisyonu yöneticisi Viven Lehal geçtiğimiz hafta Irak’ın Basra kentinde yaşanan olayları anımsatarak “Gelişmeler gösteriyor ki, İngiliz askerleri orada halka yardım etmekten ziyade varlıkları ile oradaki durumu daha da kötüleştiriyorlar” dedi. Lehal Londra’da gerçekleştirilen ve çok sayıda masum insanın ölümüne neden olan bombalama eylemlerine de değinerek “Savaş ve halen devam etmekte olan yasadışı işgal masum insanları terör saldırılarının hedefi haline getiriyor” dedi ve hükümetlerin bu gerçeği görmezden geldiğini ifade etti.
Paris’te ABD elçiliği önünde
Bir başka işgal karşıtı gösteri ise Fransa’nın başkenti Paris’te yapıldı. Amerikan elçiliği önünde yapılan eyleme yüzlerce kişinin katıldığı belirtildi. Eylemde taşınan Fransızca ve Arapça yazılı pankartlarda işgal askerlerinin Irak’tan çekilmesinin yanı sıra Filistin için de adalet talep edilerek Bush’un savaş suçlusu olarak arandığını gösteren afişler taşındı.
Savaş karşıtı bir başka eylem ise Danimarka’nın başkenti Kopenhang’ta yapıldı. İki binden fazla kişinin katıldığı gösteride Irak işgalinin sona erdirilmesi ve Danimarkalı askerlerin eve dönmesi talep edildi.
Ayrıca Oslo ve Helsinki’de de Amerikan elçilik ve temsilcilikleri önünde savaş karşıtı eylemler yapıldı.
Bush destek bulamadı
Öte yandan 200 bin kişinin işgale karşı yürüdüğü ABD’de savaş yanlısı bir grubun düzenlediği gösteriye 200’e yakın kişi katıldı. Gösteride Irak ve Afganistan’da binlerce sivili öldüren ve işkenceler ile tüm dünyanın tepkisini toplayan Amerikan askerlerinin birer kahraman olduğu da iddia edildi.
Blair şaşkın!
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’taki direnişin boyutu karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Blair, İşçi Partisi kongresi için gittiği Brighton’da BBC’ye verdiği demeçte, Irak’taki direnişin bu denli şiddetli olacağını hiç beklemediğini belirtti. Blair, Irak’a başka ülkelerden gelen militanlara atıfta bulunarak, “Ülkeye giren ve siyasi süreci bozmak için elinden geleni yapan Ortadoğu’daki her bir unsurdan bu denli bir vahşeti hiç beklemediğini” söyledi. İngiliz askerlerinin Irak hükümeti ihtiyaç duyduğu sürece bu ülkede kalacağını kaydeden Blair, Irak’ta bulunan 8 bin 500 civarındaki İngiliz askerinin geri çekilmesi konusunda bir takvim belirlenmediğini ifade etti.
CNN AMERİKA, 24 Eylül 2005
Savaşa karşı devasa gösteri
Irak’taki savaşa krşı çıkan kalabalıklar, 24 Eylül Cumartesi günü, “Barış Hemen Şimdi” diye bağırarak Beyaz Saray’ın önünde büyük bir gösteri yaptılar. Bu gösteri, savaş başladığından beri başkent Washington’da yapılmış en büyük savaş karşıtı gösteriydi.
Eylem, müzik maratonu ve konuşmalarla, gün boyu ve gece devam etti. Polis göstericilerin 100 bin kişi olmayı amaçladıklarını ve muhtemelen bu rakama ulaştıklarını söyledi.
Sahnedeki konuşmacılar Başkan Bush’un politikalarına karşı konuşmalar yaptılar ama Bush bu sırada Beyaz Saray’da değildi.
Gösteriye katılanlar arasında genç aktivistler, çocuklarını Irak’ta kaybetmiş anneler ve hayatında ilk defa gösteriye katılmış çok sayıda insan vardı.
58 yaşındaki Connie McCroskey iki kızıyla birlikte Iowa’dan gelmişti ve hayatında ilk kez bir gösteriye katılıyordu. Babası 2. Dünya Savaşı’nda savaşmış olan McCroskey, Vietnam Savaşı sırasında gösterilere katılmaya cesaret edemediğini söyledi.
“Bugün cesaretim var” dedi.
Savaş karşı birleşmiş göstericilerin arasında çok çeşitli politik görüşlerden insanlar vardı. Michigan’dan gelen 60 yaşındaki Paul Rutherford, kendisinin Cumhuriyetçi olduğunu, son seçimlerde Bush’u desteklediğini ve savaş dışında hala Bush’u destekliyor olduğunu söyledi.
Rutherford, “Bush’un savaş konusunda yanlış yaptığını kabul etmesi ve birlikleri eve geri getirmesi gerekiyor” dedi.
Rutherford’un 58 yaşındaki eşi Judy, Saddam Hüseyin’in devrilmesini desteklediğini, fakat Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olmadığı ortaya çıktığında Amerika’nın Irak’tan çekilmesi gerektiğini söyledi.
“Kitle imha silahı bulamadık ve hala oradayız ve her gün masum insanlar ölmeye devam ediyor”.
Bir dövizde “Bush yalan söyledi, binlerce insan öldü”, diğerinde “İşgale Son” yazıyordu. Savaşın başlangıcından bu yana 1900 Amerikan askeri öldü.
Folk şarkıcısı Joan Baez de göstericilerle birlikte yürüdü ve daha sonra bir konser verdi. 1960’larda Vietnam Savaşı’na karşı gösterilerin ikonu olan Joan Baez, Irak’ta durumun çok kötü olduğunu ve birliklerin hemen eve geri getirilmesi gerektiğini söyledi. “Irak kaos içinde, kan içinde ve ceset yığınına dönüşmüş durumda.”
24 Eylül Cumartesi günü Amerika’nın diğer şehirlerinde ve başka ülkelerde de gösteriler oldu.
Londra’da 100 bin kişinin katıldığı ve İngiliz askerlerinin Irak’tan çekilmesini talep eden bir gösteri oldu. Protestocular, Irak’tan çekilmenin gerekliliğine vurgu yaparak, Irak’ın Basra kentinde İngiliz askerleri ile direnişçiler arasında şiddetli çatışmaların olduğunu söylediler.
Roma’da onbinlerce insan Amerikan konsolosluğu önünde gösteri yaptı.
Oğlu geçen Temmuz’da Irak’ta öldürülen Cindy Sheehan, konuşma yapmak üzere sahneye çıktığında büyük bir alkış aldı.
Sheehan Kongre üyelerine yönelik olarak “Utanmalısınız! Daha kaç tane annenin çocuğunu kurban etmeyi planlıyorsunuz?” dedi.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.