10 Ekim 2007 – Barış Panayırı Hazırlık Toplantısı
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu 2005’ten beri her sene Kadıköy’de Mart ayında Barış Panayırı kurmakta. Dünyadaki savaşları protesto etmek, barış isteyenleri bir araya getirmek için kurduğumuz panayırda toplantılar, sergiler, konserler, yarışmalar ve standlar yer almakta.
10 Ekim 2007’de 3. Barış Panayırı’nın hazırlıklarını birlikte örgütlemek için toplandık. 7-9 Mart 2008 tarihlerinde yapmayı planladığımız bu seneki panayırın teması “çocuk” olarak belirlendi. Bu tema çerçevesinde savaşın yıkıcılığı ve özellikle çocuklar üzerindeki etkileri irdelenirken barış içinde bir dünyayı nasıl kuracağımız tartışılacak. Makine Mühendisleri Odası – Eğitim Salonu’nda 35 kişinin katılımıyla gerçekleştiğimiz “BARIŞ PANAYIRI 2008” toplantısında görüşülen konular ve öneriler aşağıdaki gibidir.
“Savaşta çocuk olmak, barışta çocuk olmak. Çocuklar savaşta da oynar” temelinden giderek;
– Savaşın çocuklar üzerindeki etkilerine değinilmesi. Yaşanılan travma ile ilgili bir pedagog desteği alınması ve çocukların gözüyle yaşanılan travmanın anlatılması
– Çocukları koltuklara (AB, Amerikan Başkanı… vb.) oturtulması önerildi. Dünyayı çocuklar yönetseydi nasıl olurdu
– Başta Irak-İran olmak üzere Ortadoğu’da yaşanılan sürece değinilmesi orada yok olan tarih ve kültür üzerine gidilmesi
– Barış kültürü oluşturmaya çalışmak
– Dünyadan Resim Seçkisi yapılması
– Panayıra özel bir sergi düzenlenmesi
– Çocuk kitaplarından yola çıkılıp görsel çıktılar üzerinde yoğunlaşılması
– Kolaj çalışması yapılması
– Çocuklara yönelik olarak Pinokyo yapılması. Hikâyenin aslına uygun olarak savaş ve barışın irdelenmesi
– “Bir çocuktan nasıl katil doğar?” savaşla bağlantı kurularak, irdelenmesi
– 2 çadır kurulabilir. Biri büyükler için (savaşların olduğu) , diğeri ise çocuklar için kurulabilir. (oyun parkı gibi) Çocuklara ayrı bir dünya yaratarak savaş kültürü ezilebilir
– Oyunlara ağırlık verilebilir (Puzzle, domino, bulmaca, geçen yıl oynanan ölme birader… vb.)
– Drama ve resim atölyeleri kurulabilir. Resim atölyesinin çalışmaları gezici sergi hazırlanabilir ( okullar, kültür merkezleri…)
– Woswosların arka plan olarak kullanılabileceği bir sergi düzenlemek
– 2 yıl önce Lübnan için yapılan “Bomba Atma Kart At” atölyesinin panayır esnasında da yapılması
– Oyuncak Sergisi yapılabilir (çocuklardan savaş oyuncaklarını getirip bırakmaları yerine hediyeler verilmesi)
– Fotoğraf Sergisi yapılması
– Atlas dergisi fotoğrafçıları ile bağlantı kurarak çocuklara fotoğraf atölyesi kurulması
– Panayır için web sitesi oluşturulması
– İlkokullar ve anaokulların ziyaret edilerek çocukları bu işe katılmalarının sağlanması. Ortak atölye yapılması sağlanarak çocukların katılımının sağlanması. İstanbul da 100 bin çocuk var. Bu çocukların panayırdan haberdar olmalarını sağlamak
– Panayır gazetesi hazırlanması, graffiti ile desteklenebilir
– Kısa film gösterimlerinin yapılması
– Serbest kürsü yapılması
16 Ekim 2007 – Yazılı Basın Açıklaması – İstanbul
AKP hükümetinin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapılması ile ilgili tezkereyi Meclis’e getirme hazırlıkları üzerine Küresel BAK yazılı basın açıklaması yaptı.
Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon yapmasına karşı olduğumuzun belirtildiği açıklamada, “Çünkü bölgemizin daha çok şiddete değil, barışa ihtiyacı var. Kürt sorununun çözümü yeni şiddet adımlarının atılmasından değil, demokratik ve barışçıl yöntemlerin geliştirilmesinden geçiyor,” denildi.
19 Ekim 2007 – Yazılı Basın Açıklaması – İstanbul
18 Ekim 2007 tarihinde Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapılması ile ilgili tezkerenin Meclis’ten geçmesi üzerine Küresel BAK yazılı basın açıklaması yaptı.
Komşu ülkelere müdahaleye değil, barışa ve kardeşliğe ihtiyaç olduğu belirtilen basın açıklamasında, “Sınır ötesi operasyon için hükümete yetki veren tezkereye karşı olduğumuzu öncesinde açıklamıştık. Biz gerekçesi ne olursa olsun, başka ülkelere müdahaleye, savaşa ve işgale karşıyız. Irak’a askeri bir müdahale olduğu gün, akşam Saat 18.00’de, meydanlara çıkıp, savaşa karşı, halkların kardeşliğini var gücümüzle haykıracağız!” denildi.
27 Ekim – 4 Kasım 2007 – TÜYAP 26. İstanbul Kitap Fuarı
TÜYAP 26. İstanbul Kitap Fuarı’nda Küresel BAK’ın da bir standı vardı. Fuar süresince bültenimizin yeni sayısını dağıttık, aktivistlerimizle buluştuk, yeni aktivistler kazandık. Standımızda eylem fotoğraflarımızdan, Irak ve Filistin görüntülerinden oluşturduğumuz mini sergimiz de ilgiyle izlendi.
2 Kasım 2007 – Basın Açıklaması – Ankara
ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın Ankara’ya gelişini protesto etmek amacıyla KESK, TMMOB ve TTB, 2 Kasım 2007 Cuma günü Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. Küresel BAK olarak destek verdiğimiz basın açıklaması, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından okundu.
3 Kasım 2007 – Miting – Ankara
KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı, emek-meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen ve Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılan “Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi Bir Türkiye” mitingine savaş karşıtları da destek verdi. Mitinge katılan yaklaşık 40 bin kişi, demokratik bir anayasa taleplerini dile getirirken, mitingde “barış”, “halkların kardeşliği” ve “bir arada yaşam” vurgusu öne çıktı.
15-20 Kasım 2007 – Bartın Kitap Fuarı
Bartın Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarı Belediye Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Kitap fuarında Küresel BAK olarak biz de stand açtık. Standımız Bartın’da açılan ilk savaş karşıtı stand olma özelliğini taşıyordu. Fuar boyunca yüzlerce BAK bülteni ve el ilanı dağıttık. Aktivist olabilecek gençlerle iletişim kurduk, telefon ve maillerini aldık. Standımıza özellikle gençlerin ilgisi yoğundu. Standımızı ziyaret edenler arasında DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de vardı.
17 Kasım 2007 – Toplantı – İstanbul
Bayrampaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda yapılan “Ortadoğu’da Yeni Soğuk Savaş” başlıklı panele Küresel BAK’tan Tayfun Mater konuşmacı olarak katıldı. Ortadoğu’daki savaş ve işgalin tartışıldığı toplantıyı 250 kişi dinledi. Diğer konuşmacılar Haluk Gerger, Mehmet Bekaroğlu, Nuray Mert, İbrahim Karagül, Cevat Özkayaydı.
26 Kasım 2007 – Toplantı – İstanbul
Türkiye’deki ve dünyadaki savaş naralarına karşı barışın sesini yükseltmek için 26 Kasım Pazartesi günü saat 18.30-20.30 arası “BARIŞA BİR ŞANS VERİN” buluşması örgütlendi. Taksim Square Otel’de yapılan Barışa Bir Şans Verin Buluşması’nın ilk bölümündeki panelde gazeteci Hasan Cemal, Oral Çalışlar ve Yasemin Çongar görüşlerini bizlerle paylaştı.
Panelin ardından; Ahmet Ümit, Beraat Günçıkan, Ercan Karakaş, Erdoğan Aydın, Ertuğrul Kürkçü, Gencay Gürsoy, Hakan Tahmaz, Julide Kural, Leyla İpekçi, Memet Ali Alabora, Murat Çelikkan, Orhan Alkaya, Seydi Fırat, Şenol Karakaş, Yıldız Ramazanoğlu, Zeynep Tanbay’ın da yer aldığı sanatçı, aydın, yazar, gazeteci ve aktivistlerin kimi politik tahlil, kimi ilginç birkaç anekdot, kimi yaşanmış bir öykü, kimi bir şiirle “BARIŞA BİR ŞANS VERİN” dedi.
30 Kasım 2007 – BAK Buluşması – İstanbul
ASF hazırlık toplantısı sırasında 30 Kasım Cuma günü saat:13.00’te BAK buluşması gerçekleşti. 11 ayrı ilden gelen katılımcılarla gündemin sıcak konusu sınırötesi müdahale başta olmak üzere BAK etkinliklerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması konusu irdelendi.
30 Kasım, 1-2 Aralık 2007 – Avrupa Sosyal Forumu Hazırlık Toplantısı – İstanbul
30 Kasım, 1-2 Aralık tarihlerinde Avrupa Sosyal Forumu’nun (ASF) hazırlık toplantısı İstanbul’da Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu’nda yapıldı. Hazırlık toplantısı boyunca tartışılan ana konu 26 Ocak 2008’de yapılacak küresel eylem günüydü.
14 Aralık 2007 – Toplantı – Konya
Konya Eğitim-Sen Lokali’nde gerçekleşen “Savaş Karşıtı Hareketin Gündemi” başlıklı toplantıya Memet Ali Alabora ile Yıldız Önen konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıda ”Barış’a bir adım daha nasıl atabiliriz?”, ”Daha fazla nasıl sesimizi duyurabiliriz?”, ”Gözü yaşlı çocukları gözyaşlarını nasıl silebiliriz”, ”Kana susamış egemenlerin kirli yüzleri”, ”Savaş karşıtı hareketin dünü ve bugünü”, ”Hep birlikte daha ne yapabiliriz?” gibi konulara değinildi.
14 Aralık 2007 – Toplantı – Konya
14 Aralık Cuma günü Mehmet Ali Alabora ve Yıldız Önen’in katılımıyla iki tane söyleşi gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ilk söyleşiye gençlerin ilgisi çok yoğundu. Eğitim-Sen Lokali’nde gerçekleştirilen ikinci söyleşide ise Alabora ve Önen’e, Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Celalettin Dinç de katıldı.
“Silahlar artık sussun, barışçılar konuşsun / Kimse kimsenin sınırlarını tankla, tüfekle geçmesin / Kimse kimsenin gökyüzünü savaş uçaklarıyla yırtmasın / Kimse kimsenin tepesine bomba yağdırmasın” çağrısıyla duyurulan etkinliklerde dünyada savaş karşıtı hareketin gündeminin yanı sıra ülkemizdeki savaş karşıtı hareket ve 5. yılına giren Küresel BAK’ın yapısı ve kazanımlarına da değinildi.
Artık ‘barış’ Konya’da daha fazla konuşuluyor.
15 Aralık 2007 – Toplantı – İstanbul
Kadıköy’de TAKSAV’ın (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf) düzenlediği “Ortadoğu’da Son Gelişmeler ve Kürt Sorunu” başlıklı toplantıda Küresel BAK aktivisti Bülent Aydın, genel olarak savaş karşıtı hareket ve özelde Küresel BAK ve “Barışa Bir Şans Verin” talebimiz çerçevesinde bir sunum gerçekleştirdi.
18 Aralık 2007 – Basın Açıklaması – İstanbul, Ankara, İstanbul
“SINIRÖTESİ OPERASYONLARI DURDURUN, BARIŞA BİR ŞANS VERİN!” başlıklı basın açıklaması, 18 Aralık 2007 Salı günü, saat 18.00’de eşzamanlı olarak İstanbul, İzmir ve Ankara’da meydanlarda okundu. İstanbul’daki basın açıklamasında metnimizi sanatçı Julide Kural okudu. Barış bayraklarının renklendirdiği Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklaması sık sık “Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi!”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganlarıyla kesildi. Küresel BAK’ın “Barışa Bir Şans Verin” rozetleri ve bülteni ile HOMUR dergisinin de dağıtıldığı eylemde 250 kadar savaş karşıtı bir aradaydı.
Ankara’da yapılan basın açıklamasında BAK adına konuşan Damla Çimen, gerekçesi ne olursa olsun savaşa ve başka bir ülkeye müdahale edilmesine karşı olduklarını söyledi. Operasyonda sivillerin zarar görmesini ve medyanın tavrına tepki gösteren Damla Çimen, “Biz diyoruz ki, kimse kimsenin sınırlarını tankla, tüfekle geçmesin. Kimse kimsenin gökyüzünü savaş uçaklarıyla yırtmasın. Kimse kimsenin tepesine bomba yağdırmasın, Kürt sorunun çözümü askeri operasyonlarla mümkün değil” dedi.
İzmir’de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde basın açıklaması yapıldı. Burada BAK adına konuşan Devrim Cem Erturan:”Yurttaşlarımıza sesleniyoruz; evlerimizde oturup televizyon ekranlarında olan bitene hayıflanmayı bırakalım. Silahlara ve bombalamalara karşı uçaklarla sınır ötesi operasyonlarla gölgelenen ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğidir” dedi.
18 Aralık 2007 – Yazılı Basın Açıklaması – Adana, Aksaray, Edirne ve Maraş
“SINIRÖTESİ OPERASYONLARI DURDURUN, BARIŞA BİR ŞANS VERİN!” başlıklı Küresel BAK basın açıklaması, 18 Aralık 2007 Salı günü, saat 18.00’de eşzamanlı olarak İstanbul, İzmir ve Ankara’da meydanlarda okundu; Adana, Aksaray, Edirne ve Maraş’ta yazılı olarak yerel basına geçildi.