19 Ocak 2004’te Mumbai’de toplanan Dünya Savaş Karşıtları Buluşması toplantı raporu
Tüm kıtalardan onlarca ülkeden yüzlerce savaş karşıtı Mumbai’de buluştu. Dünya savaş karşıtları konferansı oldukça canlı ve verimli geçti. Asya’dan Bangladeş, Pakistan, Filipin, Güney Kore, Japonya, Demokratik Kango Irak, Filistin, Türkiye; Amerika’dan ABD, Kanada, Costa Rika, Kolombiya; Avrupa’dan Yunanistan, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya ve daha sayamadığım onlarca ülkeden delegelerin katıldığı konferans 20 Mart Dünya küresel eylem gününü inşa etme
kararını aldı.
Konferans 4 gündemden oluştu. Birinci gündem genel perspektiflerdi. Bu gündemde her kıtadan bir savaş karşıtı aktivist kısa konuşmalarla genel duruma ilişkin fikirlerini anlattı. Aralarında Focus on Global South`tan Walden Bello ile StW koalisyonundan Chris Ninehamin olduğu konuşmacılar 15 Şubat’ın yeni bir süper güç oluşturduğunu bunun tüm eylemlerde gücünü göstermeye devam ettiğini söylediler. Cancun’daki DTÖ başarısı anlatıldı. Artık mücadelenin sadece savaş karşıtlığı ile sınırlı olmaması gerektiği ABD ve emperyalizm karşıtlığına çevrilmesi gerektiği vurgulandı.
İkinci gündem hareketin deneyimleri idi. Burada hemen her ülkeden konuşmacılar geçen senenin deneyimlerini anlattı. En çok vurgu tabi ki 15 Şubat’ın başarısıydı. Bunun yanı sıra konuşmacıların hepsi kendi ülkelerindeki hareketin ayrıntılarını anlattı.
Üçüncü gündem devam eden kampanyaların tanıtımı idi. Kampanyalar:
Irak Uluslararası Mahkemesi: ABD’nin Irak’taki suçlarını yargılamak için kurulacak olan mahkemenin oturumları için çeşitli ülkelerde hazırlıklar devam ediyor. Şimdiye kadar kesinleşen ülkeler: Japonya, ABD, Almanya. Diğer ülkelerde yapılması için hazırlıklar devam ediyor. Mahkeme’nin Mart 2005’te İstanbul’da yapılması düşünülüyor.
Askeri üsler: Herkes en yakınındaki ABD askeri üssünü kapatmak için elinden geleni yapsın sloganıyla tanıtılan kampanya ABD saldırıya başladıktan sonra geç oluyor asıl onu hiç saldırmayacak hale getirelim, tüm ABD üslerini kapatalım çağrısı yaptı. Tam bir silahsızlanma için tüm silahların yok edilmesi gerektiği vurgulandı. Tüm savaş karşıtlarının hem ABD’nin silaha ayırdığı bütçeyi azaltması hem de kendi hükümetlerinin silaha bütçe ayırmalarını engelleyecek kampanyalar yapmaları istendi. Kimyasal silahların engellenmesi için Irak’a saldırdınız İsrail ne oluyor onu da engelleyin kampanyası önerildi.
Delegasyonlar gönderilmesi: İşgal altındaki tüm bölgelere siviller gönderilmesi için çalışmalar devam ediyor. Delegasyonlar hem gidenlerin durumu görmesine yarıyor hem oradakilerin kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlıyor.
Karavan yolculuğu: Filistin, Irak ve İran’a karavanlarla yapılacak gezi için mart ayı uygun bulundu. 20 Martı ortaya alan bir tarih ayarlanmaya çalışılıyor.
İşgali izleme merkezi: Irak’taki işgali izleme merkezinin savaş karşıtı hareketi bilgilendirmedeki önemi vurgulandı. Ayrıca Irak’a asker gönderecek ülkelerden aktivistler Irak’a giderek kendi ülkelerinin askerlerinin neler yaptığını gözlemleyerek ülkelerine bilgi yollayacaklar.
Bush’u boykot edin: Güney Korelilerin bu önerisi ilk kez önerildiği için daha fazla çalışmaya ihtiyacı var. Asıl olarak kampanya Bush’un sürekli olarak her yerde protestosunu hedefliyor.
İstanbul’da yapılacak olan Nato zirvesini protesto kampanyası Türkiye delegasyonu adına KESK Genel Başkanı Sami Evren’in açıkladığı kampanya için uluslararası destek istendi.
Dördüncü gündem genel değerlendirme idi. Bütün önerilerin değerlendirilmesi ve ortak bir metinin yazılmasına karar verildi. Tüm kampanyalardan bahsedilecek olan metinde ana vurgunun 20 Mart olması konusunda anlaşma sağlandı.
Yıldız Önen